Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush i militær grensekrangel med Mexico

Vil sende soldater på dørstokken til nabolandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): President Vicente Fox ringte i dag til George W. Bush for å si at han misliker det han mener er en militarisering av USAs sørlige grense.

Skal skremme innvandrerne

Ifølge en pressemelding sendt ut av den meksikanske presidenten har Bush signalisert at han vil sende den amerikanske Nasjonalgarden for å hindre illegale innvandrere i å krysse grensa, men delte i telefonsamtalen ikke kollegaens oppfatning av at det betyr en militarisering av grensa, melder nyhetsbyrået AP.

- Presidenten vil gjøre alt han kan for å sikre grensa. Det er hva det amerikanske folket ønsker, uttalte Stephen Hadley, Bush\' nasjonale sikkerhetsrådgiver, til tv-programmet Face The Nation i dag.

I morgen kveld skal Bush holde en tale der han er ventet å redegjøre for hvordan amerikanske myndigheter skal takle grensesikkerheten. Samtidig kommer han til å uttale seg om den svært betente politiske situasjonen rundt ulovlige innvandrere, svært mange av dem fra Mexico, som allerede er i USA.

Også amerikanske kongressmedlemmer har i kveld uttalt seg negativt til Bush sin militære løsning, men da av andre årsaker enn den meksikanske presidenten. Politikerne frykter at tiltaket vil gjøre situasjonen enda verre for de hardt pressede militære styrkene, som slites ut av Irak-krigen.

- Vi har strukket forsvaret lengre enn vi noensinne har gjort før. Og hva i all verden snakker vi om her, å sende nasjonalgarden, som vi på ingen måte har kapasitet til å sende, ned for å beskytte grensene våre. Det er ikke deres rolle, tordner den republikanske senatoren Chuck Hagel, ifølge AP

Enormt omfang

TILSPISSET GRENSEPROBLEM: USA sliter med å håndtere den illegale innvandringen fra Mexico. Foto: SCANPIX/REUTERS
TILSPISSET GRENSEPROBLEM: USA sliter med å håndtere den illegale innvandringen fra Mexico. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

I dag har USA har rundt 12 millioner ulovlige innvandrere, og siden 2004 har myndighetene jobbet med å legge om innvandringspolitikken.

Den gangen foreslo president Bush et eget gjestearbeiderprogram som skulle omfatte folk som ellers kommer til landet på illegalt vis.

Etter det har det vært svært mye bråk om temaet, senest med enorme demonstrasjoner og innvandrer-streik.

Bush i militær grensekrangel med Mexico
<B>BEKYMRET:</B> Mexicos president Vicente Fox frykter militarisering.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media