Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush i ny krangel om tortur

Republikaneren John McCain er igjen hans kvasseste kritiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) President Bush og republikanerne i Kongressen har brukt de siste ti dagene for å legge grunnlaget for en stor førvalgs-krangel om nasjonal sikkerhet, og nå har de fått den. Men kampen som nå utspiller seg på Capitol Hill er ikke helt som de hadde tenkt seg, skriver New York Times.

For i stedet for skape enhet i partiet og sette demokratene i en politisk skvis før valget 7. november, har presidentens forslag om å opprette militære tribunaler for mistenkte terrorister istedet ført til en intern kamp mellom president Bush og noen av de mest kjente krigerne i det republikanske partiet.

I går var det klart at Det hvite hus tapte det første slaget, da en tverrpolitisk senatskomitte stemte ned presidentens forslag.

Bare timer etter at president George W. Bush selv gjorde et av sine sjeldne besøk til Capitol Hill for å samle støtte for sitt forslag om å begrense CIAs og det amerikanske militærets forpliktelser etter Geneve-konvensjonen om fangebehandling, stemte en tverrpolitisk senatskomitte ned presidentens forslag.

Fire republikanere i Senatet, blant dem fremtredende senatorer med militær bakgrunn - John McCain, John W. Warner og Lindsey Graham - gikk sammen med demokratene i avstemmingen.

- Denne saken vil sende et signal om hvem Amerika er i 2006, sier Lindsey Graham i dag til New York Times.

Geneve-konvensjonen

Frontene står mellom republikanske tidligere miltærveteraner, som mener at presidentens forslag vil undergrave den 60 år gamle Geneve-konvensjonen, og dermed sende et farlig signal til resten av verden og sette amerikanske soldater i fare for å få samme behandling som Bush-administrasjonen vil tillate.

FORHATT: Guantanamo bay gir USAs utenrikspolitikk et enda dårligere rykte. Alle foto: SCANPIX
FORHATT: Guantanamo bay gir USAs utenrikspolitikk et enda dårligere rykte. Alle foto: SCANPIX Vis mer

På den andre siden står Bush-administrasjonen og republikanske ledere i Representantenes hus og Senatet, som mener at nye verktøy er nødvendige for å avhøre mistenkte i krigen mot terror.

For republikanerne er det lite ønskelig å ha denne uenigheten mindre enn åtte uker før valget. Og særlig problematisk er det at presidentens kritikken kommer fra senatorer som John McCain, den høyt respekterte republikanske senatoren som selv ble torturert som krigsfange under Vietnam-krigen.

- Det er et stort problem. Disse gutta har stor tyngde og høy standing. McCain er en vanskelig fyr å beseire på dette, sier representanten Ray LaHood til New York Times.

«Brigade av advokater»

Et alternativt forslag fra senator Graham, som i går fikk flertall i komitteen, vil gi terrormistenkte bedre juridisk beskyttelse enn Det hvite hus ønsker å gi dem.

Tilhengerne av presidentens plan frykter at en «brigade av advokater» vil hindre effektive avhør av terrormistenkte, dersom motstanderne får gjennomslag for dette forslaget.

- Jeg mener rett og slett at John McCain tar feil her. Om vi fanger bin Laden i morgen og vi må holde hodet hans under vann for å finne ut av når neste angrep skal skje, bør vi ha mulighet til å gjøre det, sier republikaneren Peter King, som leder sikkerhetskomitteen i Kongressen.

Powell advarer

Splittelsen i det republikanske partiet ble enda tydeligere i går, da det ble klart at også tidligere utenriksminster Colin Powell var blant kritikerne av presidentens forslag.

«Verden begynner å tvile på vårt moralske ståsted i krigen mot terror,» skrev Powell i et brev til McCain som senatorens kontor offentliggjorde i går.

I brevet skriver den tidligere utenriksministeren at det vil være et feilgrep å svekke Geneve-konvensjonen, slik også flere militære dommere tidligere har uttalt.

Angrep CIA-sjefen

Etter at senatskomitteen i går stemte 15 til 9 for det alternative forslaget, gikk McCain også til frontalangrep på CIA-direktør Michael Hayden, som har drevet intens lobbyvirksomhet for presidentens forslag. Ifølge McCain ønsker Hayden nærmest frie hender i fangebehandlingen, slik at han og hans agenter ikke kan straffes for ulovlige metoder, skriver Washington Post.

- Han forsøker å beskytte sitt ry på bekostning av Amerikas ry, sa McCain.

Bush-administrasjonen håper å vinne frem med sitt forslag når det blir lagt frem for et fullsatt Senat og i Representantenes hus, som trolig vil vedta administrasjonens forslag neste uke.

Med nær alle demokrater i Senatet bak McCains forslag, har den republikanske senatoren trolig nok stemmer til å hindre presidentens forslag i senatsavstemmingen og til å blokkere Representantenes hus, om forslaget blir vedtatt der.

Kongressen skal samles igjen om to uker. Det ventes at den vil ha behandlet forslagene før valget i november.

FÅR KRITIKK: George W. Bush får kritikk fra sine egne.