Bush i stampesjø

President Bush forsøker å roe ned kritikerne som raser mot at et Dubai-firma skal overta driften av de seks viktigste havnene i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): President Bush ser De forente arabiske emirater som en av USAs viktigste allierte i Midtøsten.

Bush vil på ingen måte stoppe den kontroversielle avtalen. Han kaller kritikken antiarabisk, og mener at kritikerne undergraver Washingtons innsats for å bedre forholdene til Midtøsten.

I mellomtida har Dubai-firmaet sagt seg villig til å utsette overtakelsen.

-  Vi forstår de amerikanerne som er bekymret, og er villige til å utsette overtakelsen til avtalen er blitt bedre kjent, sa Ted Bilkey, sjefen for Dubai Ports World på en pressekonferanse.

Dette kom som et svar på utspillet fra Pentagon torsdag, hvor det ble sagt at det er dem som kritiserer avtalen om å tillate et Midtøsten-firma å overta driften av noen havner i USA, som truer landets sikkerhet.

I et forsøk på å roe ned gemyttene har Bush-administrasjonen offentliggjort et brev hvor Dubai-firmaet har forpliktet seg til å delta i amerikanernes arbeid for å sikre havner over hele verden. Havna i Dubai har allerede installert utstyr som skal avsløre radioaktivt materiale i fraktsendinger. Mens bare én havn i USA, New Jersey, har slikt utstyr.

Senator Hillary Clinton har forlangt 45 dagers utsettelse. Og mange spør om hvorfor store deler av avtalen ikke har vært offentliggjort tidligere.

Dette har vært vanlig praksis, men ikke et krav, når det gjelder utenlandske firmaer.

 UTFLAGGING:  Bryggearbeidere i Miami protesterer mot Bush-administrasjonens planer. Foto: Scanpix
UTFLAGGING: Bryggearbeidere i Miami protesterer mot Bush-administrasjonens planer. Foto: Scanpix Vis mer