Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush i utforbakke

NEW YORK (Dagbladet): Siste halvår har de fleste i USA tatt det for gitt at George W. Bush vil snappe Det hvite hus fra demokratene og Al Gore 7. november. Det er det ingen som er sikre på lenger, og Al Gore ligger nå ett prosentpoeng foran Bush på de siste meningsmålingene. Det ser faktisk ganske stygt ut for Texas-guvernøren, som stadig vekk snubler i ord og avfeier dypdykk i hvordan han vil gi folk lavere skatter og sikre trygd og sosial sikkerhet på samme tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er for tidlig å si om Bush-kampanjen bare har støtt på en dump i veien, eller om den er i farlig utforbakke. Det interessante er at velgerne nå vil vite mer om sak enn person etter landsmøtene i sommer. Det var særlig demokratenes landsmøte som satte fart i Gore-kampanjen. Det hete kysset Al Gore ga sin Tipper foran millioner av tv-seere, og den ærlige talen, hvor han presenterte seg som mer ordentlig enn spennende, traff velgernes hjerter. Et økende flertall anser ikke Al Gore som en trestokk lenger. De mener også at han har lederegenskaper som er en president verdig. Og at han vet hva han snakker om.

  • George W. klarer ikke forklare den voldsomme skattereduksjonen han lover. At John McCain skåret stort på å ikke love store skatteletter, men på å ville sikre trygd og sosial sikkerhet og å nedbetale USAs gjeld, synes å være glemt i Bush-leiren. Derfor er det et stort antall republikanere som skjærer tenner i kulissene. Årsaken er at Bush nå framstår som mer tradisjonelt konservativ enn medfølende. Og det var medfølende konservativ han presenterte seg som for et år siden.
  • Så langt regner man med at Bush vinner Texas, og at Gore høyst sannsynlig vinner New York og California. At Florida og Louisiana nå viser like stor interesse for Gore som for Bush er en strek i regningen for republikanerne. Slagmarken blir likevel det såkalte industrielle kjerneområdet, eller «heartland», som består av delstatene Ohio, Illinois, Michigan, Pennsylvania og Missouri.

Her er det blåsnippene, eller industriarbeiderne, som kan bli tunga på vektskåla. Disse velgerne er konservative demokrater, som valgte republikansk da Ronald Reagan ble valgt til president. I årets presidentvalg regnes området som valgets heteste kampsone.

  • Store og viktige delstater som Pennsylvania og Michigan har republikanske guvernører som begge er tilhengere av en sterk statlig styring av helse og utdanning. Og velgere på vippen har tradisjonelt valgt demokratisk i disse delstatene. Når Bush har valgt den gamle og tradisjonelle republikanske linja med skattelette og mindre statlig styring, slår det godt an i republikanske kjerneområder i Sørstatene, eller det såkalte solbeltet. I «hjertelandet» forblir hjertene kalde.
  • Den fritt-talende gratisavisa Village Voice kaller Bush-kampanjen et kamikaze-oppdrag. Ikke nok med at Bush ofte snubler i ordene når han taler, han har også velsignet tv-annonser som ikke forteller noe annet enn at Al Gore ikke er til å stole på. At han vil gjenopprette verdigheten i Det hvite hus er noen i tvil om, etter at han ble tatt på fersken ved å kalle en New York Times-journalist et rasshøl da han trodde mikrofonene var slått av. At Bush vegrer seg for å debattere med Gore har ikke gjort saken bedre.
  • Valget av Dick Cheney som visepresidentkandidat er slett ikke så vellykket som Al Gores valg av Joe Lieberman. Cheney har fått aksjer verd 300 millioner kroner i fallskjerm fra oljeselskapet han jobbet i. Han har ikke stemt ved 14 av 16 valg etter at han flyttet til Dallas County for fem år siden, og han er for kald i sin utstråling. Demokratenes hjertelige Joe Lieberman trekker derimot mange religiøse velgere til demokratene fordi han snakker så åpenhjertig om hva hans jødiske tro betyr i livet og politikken.
  • Republikaneren Mark Nielsen begynte nylig sin kamp for en plass på kongressen neste år med en lokal tv-annonse. Under bildet av tidligere president George Bush, John McCain og Joe Lieberman står det: «I dag, da Amerika ønsker seg ærlige ledere med integritet...»

Ingen tviler på hvem George W. og Cheney kaller drittsekk denne gangen.