Bush: Ikke grønt lys til Israel

Bush-administrasjonen er ikke innstilt på å utsette general Anthony Zinnis reise til Midtøsten for å gi Israel en mulighet til å avslutte sin pågående offensiv mot palestinerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vi gir ikke Israel noe grønt lys til denne offensiven, og påstandene om at Zinnis reise vil bli utsatt etter en israelsk anmodning, er det rene tøv, sier en talsmann for administrasjonen i Washington.

Zinni har ikke gjort noen endringer i sin reiseplan, etter at president George W. Bush sist torsdag kunngjorde at hans spesialutsending for Midtøsten ville dra tilbake til regionen. Bush legger ikke om sin Midtøstenpolitikk, men tar opp tråden fra sist januar.

Zinni har ingen nye utspill med seg i kofferten, bortsett fra at han vil drøfte mulighetene for å sende amerikanske observatører til området. Det var USAs FN-ambassadør John Negroponte som privat orienterte Sikkerhetsrådet om dette tirsdag kveld.

FN-observatører til Midtøsten er ikke aktuelt på det nåværende tidspunkt, og var heller ikke oppe til drøfting på møtet i Sikkerhetsrådet.

Fra vondt til verre

Etter at Bush for en uke siden besluttet å sende Zinni tilbake til Midtøsten har utviklingen gått fra vondt til verre, med det største antall drepte på begge sider på over 20 år.

USA har rettet hard kritikk mot Israel, og tirsdag var det nettopp USA som la fram resolusjonen i FNs sikkerhetsråd, der en palestinsk stat får full støtte fra verdensorganisasjonen.

Men dette er trolig ikke et varsel om en omlegging av USAs Midtøsten-politikk i retning av en mer aktiv pådriverrolle. President Bush står fast på sitt tidligere standpunkt om at det er opp til partene selv å finne en løsning på konflikten.

Kritikk

Men USA er nå med på å kritisere Israel for ulovlig okkupasjon av palestinske områder og provokasjoner mot palestinerne. Og disse formuleringene er ført i pennen av amerikanerne selv. Ikke rart at palestinerne omfavnet resolusjonen i samme øyeblikk som den var vedtatt.

Israels FN-ambassadør var ikke like opprømt etter avstemningen, og nøyde seg med å understreke at Israel er nødt til å ta harde militære tiltak i bruk for å beskytte israelske borgere mot palestinernes terrorkampanje.

Press på Israel?

USA har mulighet til å legge press på Israel og statsminister Ariel Sharon. Det er ikke det beste forhandlingsklimaet som møter general Zinni når han torsdag kommer til regionen.

Men bortsett fra kritikk av Israel, har ikke USA og president Bush gått til noen aktiv omlegging av sin Midtøsten-kurs. Sharon vet at i tillegg til støtte i sin egen opinion er han helt avhengig av USA, og derfor vil det være viktig for ham å spille på lag med Zinni.

Hvem bestemmer?

Selv med både visepresident Dick Cheney og spesialutsending Zinni på plass i Midtøsten, er det lite de to kan gjøre for å stanse voldsbølgen og få til et bedre forhandlingsklima. Det meste er avhengig av hvordan Sharon velger å opptre.

Sharon har ingen tiltro til Arafat, og palestinerne har liten tiltro til Zinni og at han skal få utrettet noe som helst. Alt henger på president Bush og hvem han velger å lytte til: Sin moderate utenriksminister Colin Powell eller visepresident Cheney, som ikke nettopp er kjent for sine forsonende Midtøsten-utspill.

Men med kraftsalven fra Powell i forrige uke og de skarpe formuleringene i FN-resolusjonen tirsdag, kan Sharon bli tvunget til å tenke gjennom situasjonen på nytt. Hvis palestinerne i tillegg spiller sine kort godt og det ikke kommer til flere selvmordsaksjoner på en stund, kan det ligge an til en positiv utvikling.

(NTB-Ole Ludvig Nymoen)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer