Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush innrømmer at Irak-krigen minner om Vietnam

Tatt ut av sammenhengen, mener Det hvite hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President George W. Bush innrømmer for første gang at krigen i Irak begynner å minne om Vietnam.

I et intervju med ABC News ble Bush onsdag spurt om han var enig med den amerikanske aviskommentatoren Thomas L. Friedman, som sammenligner dagens situasjon i Irak med Vietnam-krigen.

Det vi nå opplever i Irak, ser ut til å være jihad-varianten av Tet-offensiven, konkluderer Friedman i onsdagens utgave av The New York Times.

Han kan ha rett, lyder Bushs svar på spørsmålet fra ABC News.
Brannslokking
Det hvite hus var raske med å drive brannslokking etter intervjuet, og understreket at presidentens sammenligning med Vietnam-krigen var tatt ut av sammenhengen.

Han trakk sammenhengen med propagandaen som ble ført under Tet-offensiven, sa talskvinnen Dana Perino.

Presidenten gjentok bare det han har sagt før, om at fienden forsøker å ramme besluttsomheten vår. De vet at vi er et omsorgsfullt og medfølende folk, som lar den grove volden gå inn på oss, fortsatte Perino.

Presidenten tror det amerikanske folk forstår viktigheten av å slå en fiende som er fast besluttet på å drepe uskyldige og frihetselskende mennesker, la hun til.


Vendepunkt
Tet-offensiven ble innledet i 1968, og bidro til daværende president Lyndon Johnsons beslutning om ikke å stille til gjenvalg samme år.

Tet-offensiven bidro også til å endre den amerikanske opinionens syn på krigen, noe amerikanske medier sterkt bidro til med sin rapportering fra Vietnam.

Mange amerikanere husker fortsatt TV-legenden Walter Cronkites kritiske rapporter under Tet-offensiven, der han intervjuet krigstrøtte amerikanske soldater og kom med åpen kritikk av president Johnson og den amerikanske forsvarsledelsen.


Ingen tilbaketrekking 

President Bush utelukker i intervjuet med ABC News en tilbaketrekking fra Irak i sin egen regjeringstid, og sier at det vil være det samme som å overgi seg.
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer

Om vi reiser før jobben er gjort, vil al-Qaida finne en trygg havn å angripe fra. Det er nettopp dette de ønsker, sier Bush i intervjuet.

Han har lite til overs for politiske motstandere som stiller spørsmål ved den amerikanske krigføringen i Irak.

Jeg stiller ikke spørsmål ved patriotismen deres, jeg stiller spørsmål ved vurderingsevnen deres, sier Bush.

(NTB)