Bush irritert på Europa

President George W. Bush var i går tydelig irritert over fransk og tysk tilbakeholdenhet i forhold til Irak. Han beskyldte dem for ikke å ha lært av historien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Presidentens frustrasjon tirsdag kom fram i en samtale med reportere i Det hvite hus og var åpenbart en reaksjon på mandagens utenriksministermøte i FNs sikkerhetsråd. På møtet signaliserte to av de fem faste medlemslandene, Frankrike og Kina, pluss Tyskland, motstand mot et militært angrep nå og et ønske om å gi våpeninspeksjonen mer tid. Frankrikes utenriksminister, Dominique de Villepin, sa at Frankrike er villig til å bruke veto i Sikkerhetsrådet.

- Leker gjemsel

- Dette snakket om mer tid, hvor mye mer tid trenger vi for å se at han ikke ruster ned, sa Bush om Saddam Hussein. Og han fortsatte:

- Det er som å se en dårlig film om igjen. Han utsetter, han lurer seg unna, han ber om mer tid og han leker gjemsel med våpeninspektørene. En ting er helt sikkert, han ruster ikke ned.

Presidentens irritasjon er en tilspissing av splittelsen mellom USA og de land supermakten regner som sine allierte mot Irak. Bush brukte uttrykket «en koalisjon av villige» om dem som kan stå bak et mulig angrep dersom FNs sikkerhetsråd ikke samtykker. Pressetalsmann Ari Fleischer i Det hvite hus minnet i går om at Bush har sagt at USA om nødvendig angriper Irak uten støtte fra FNs sikkerhetsråd, men ikke vil gjøre det alene. Fleischer ville ikke si hvilke land USA regnet med å få med seg, men i øyeblikket er Storbritannia og Tony Blair de sikreste allierte for et angrep på Irak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer