UENIGE:USAs daværende president, George W. Bush, reagerte flere ganger sterkt på hvordan Norge og statsminister Jens Stoltenber (t.v.) og utenriksminister Jonas Gahr Støre (t.h.) opptrådte internasjonalt. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
UENIGE:USAs daværende president, George W. Bush, reagerte flere ganger sterkt på hvordan Norge og statsminister Jens Stoltenber (t.v.) og utenriksminister Jonas Gahr Støre (t.h.) opptrådte internasjonalt. Foto: REUTERS/Kevin LamarqueVis mer

Bush irritert på flørtinga til Jens

George W. Bush var svært misfornøyd med hvordan Jens Stoltenberg og den regjeringa opptrådte ved flere tilfeller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C./OSLO (Dagbladet): Det skulle ta Jens Stoltenberg 11 år fra han første gang ble statsminister til han i dag endelig kan få komme inn i Det hvite hus til president Barack Obama. Ifølge dokumenter fra den amerikanske ambassaden i Oslo, offentliggjort av Wikileaks, gikk det til slutt så langt at Stoltenberg nærmest tryglet om å få komme på besøk. Til sammenlikning var daværende statsminister Kjell Magne Bondevik på besøk i Det hvite hus tre ganger.

Kombinasjonen av at Norge var blant de beste i Nato-klassen under bombeaksjonen mot Libya og sympatibølgen etter 22. juli, var hovedgrunnene til at Stoltenbergs drøm endelig gikk i oppfyllelse. Men Dagbladet kan i dag fortelle om noen av de viktigste årsakene til at Stoltenberg irriterte amerikanerne og dermed sannsynligvis ikke ble invitert før nå.

Svært misfornøyde I går skrev Aftenposten om hvordan George W. Bush ble rasende på Stoltenberg for hvordan Stoltenberg gjenga en telefonsamtale mellom dem til norsk presse. Dagbladet kan avsløre flere forhold som går langt utover den telefonsamtalen.

• USA og Storbritannia var svært misfornøyd med at Jens Stoltenberg sto ved siden av Russlands daværende president, Vladimir Putin i juni 2007 og snakket det amerikanske rakettskjoldet midt i mot.

•USA, Storbritannia og andre store EU-aktører var svært misfornøyde med at daværende statssekretær i Utenriksdepartementet, Raymond Johansen, i 2006 dro til Teheran og lanserte bakdørsforhandlinger om atomkonflikten akkurat den uka saken var som hetest på den sikkerhetspolitiske arenaen og USA overlot forhandlingskortene til EU og Russland i et forsøk på å få prosessen på skinner igjen.

• USA synes Norges stadige flørting og kurtisering med Kina var bemerkelsesverdig.

- Som en papegøye Da statsminister Jens Stoltenberg åpent flagget Norges vegring mot et amerikansk rakettskjold som blant annet skulle plasseres i Polen og Tsjekkia, under et besøk i Russland i juni 2007, reagerte Washington med sjokk og vantro.

- Vi reagerte sterkt da Jens Stoltenberg stod side om side med Putin og gjentok argumentasjonen mot rakettskjoldet som den russiske statslederens papegøye, sier en høyerestående amerikansk embedsmann til Dagbladet.

I 2006 klarte Norge å hisse på seg ikke bare USA, men også Storbritannia og EU.

- Da EU, Russland og vi forsøkte å få på plass et nytt klima i atomforhandlingene med Iran, dukker plutselig Utenriksdepartementets statssekretær, Raymond Johansen, opp i Teheran og lanserer et norsk alternativ. Det var for oss en totalt ubegripelig handling, og kom på verst mulig tidspunkt, sier embedsmannen.
Ikke til å stole på Inntrykket ble bekreftet hos britiske regjeringskilder. Disse to hendelsene ble trukket frem som avgjørende for at Norge ikke lenger kunne betrakte seg som del av den «indre sirkelen» i Nato. Den rødgrønne regjeringen var rett og slett ikke til å stole på.

Også klasebombeforbudet som Norge var en pådriver for, ble oppfattet som svært klønete og udiplomatisk håndtert av Norge.

- Her turer man på uten å snakke med sine nære allierte. Her kunne Norge vært langt smidigere. Vi har full aksept for at mange land ønsker et forbud. Men det må ikke hindre at allierte kan operere sammen side om side i en konflikt. Men Norge virket mer interessert i prestisjen enn å finne gode felles løsninger, sier en kilde til Dagbladet.

En annen trend amerikanerne merket seg med, var Norges økende interesse for Kina, med stadige besøk fra høyerestående regjeringsmedlemmer og den kinesiske forsvarssjefen, samt vennskapsavtaler mellom Arbeiderpartiet og kommunistpartiet i Kina, underskrevet i Beijing med pomp og prakt.

Best i klassen I går skrev Aftenposten om hvordan amerikanerne ble rasende etter gratulasjonstelefonen fra president George W. Bush til statsminister Jens Stoltenberg etter valget i 2005. I etterkant av samtalen fortalte Stoltenberg norsk presse at han hadde sagt til Bush at Norge ville trekke ut de siste 15-20 norske offiserene som var stasjonert i Irak. Amerikanerne i Washington ble rasende da de fikk se ambassadens gjengivelse av Stoltenbergs uttalelser. Ifølge deres notater hadde ikke den norske statsministeren sagt til Bush at Norge ville trekke sine siste soldater ut av Irak. Stoltenberg erkjenner overfor avisa at det oppsto «noe uklarhet» om innholdet i samtalen.

Forholdet mellom Norge og USA ble revitalisert da Barack Obama ble valgt til president i 2008. I 2009 var Obama på besøk hos Stoltenberg da han mottok Nobels fredspris i Oslo.

- Presidenten møtte statsministeren i desember 2009, og hilser muligheten til å gjengjelde den varme velkomsten som både han og førstedamen møtte under besøket velkommen, skriver Det hvite hus i en pressemelding.