Bush jager bin Laden

Moderne teknologi og taktikk fra 1800-tallet skal få Osama bin Laden i fella før 2. november.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): President George W. Bush har sendt elitestyrken som bidro til å fakke Iraks diktator Saddam Hussein videre til Afghanistan, skriver nettstedet Military.com. Det samme nettstedet offentliggjorde for to måneder siden brutale bilder fra Saddams anholdelse.

USA har angivelig satt sammen en ny og hemmelig kommandostyrke med navnet Task Force 121. Den skal bestå av 1.400 soldater rekruttert fra elite-enhetene Delta Force, Rangers, Green Berets og Navy Seals. Enheter fra Storbritannias, Canadas og Australias kommandostyrker er også trukket inn i operasjonen.

Planen er ifølge Military.com å bruke spesialstyrken, som trolig skifter navn før operasjonen mot bin Laden, som spydspiss mot terrorlederens tilfluktssted i grensetraktene mellom Afghanistan og Pakistan.

De fleste observatører tror bin Laden holdes skjult av stammeledere i Pakistans lovløse Nordvestre grenseprovins, der regjeringen aldri har hatt full kontroll.

Hammer og ambolt

er stikkord for en stor bakkeoffensiv som skal fange al-Qaidas ledere i et hjørne, dersom USA lykkes.

De 11.000 amerikanske soldatene i Afghanistan og 12.000 pakistanske soldater på den andre siden av gresna, forbereder angivelig operasjonen nå.

De fremste målene er bin Laden, hans nestkommanderende Ayman al Zawahiri og Taliban-sjefen Mohammed Omar.

Den pakistanske hæren har lenge nølt med å engasjere seg i de stammestyrte grenseområdene, der sentralmyndighetene etter gamle avtaler bare har rett til å operere i et smalt belte på hver side av hovedveiene.

Men nå har regjeringen i Islamabad angivelig tatt i bruk taktikk fra britenes kolonistyre på det indiske subkontinent. Stammeledere trues med kollektiv avstraffelse om de ikke stanser støtten til Taliban og al-Qaida.

Hvis USA lykkes i å drepe eller fange bin Laden før presidentvalget tirsdag 2. november, er trolig gjenvalget av Bush i boks. Med terrorlederen ute av spill, vil presidenten ha innfridd løftet ha ga etter ugjerningene 11. september 2001 og demonstrert at krigen mot terror gir avgjørende resultater.

Den indiske avisa The Telegraph skriver at været spiller stor rolle i jakten på bin Laden.

Vinteren er vanskelig, og sist forholdene gjorde det mulig med en storoffensiv, var USA alt for engasjert i Irak til å gjennomføre en helhjertet offensiv mot al-Qaida.

PÅ JAKT: Også tjekkiske spesialstyrker er satt inn i den storstilte jakten på bin Laden og hans allierte. Her fotografert under trening i januar før de knyttet seg til de amerikanske spesialstyrkene i Afghanistan.
NATT OG DAG: Amerikanske spesialstyrker på nattpatrulje i Afghanistan. Nå settes alle kluter inn for å finne bin Laden før presidentvalget.
IKKE MED: Etter det Dagbladet.no kjenner til, deltar ingen norske spesialstyrker i den storstilte operasjonen. Offisielt har Norge for tiden ingen spesialsoldater i Afghanistan.