HEVDER STOLTENBERG LØY: USAs president George W. Bush ( i midten) hevder at Jens Stoltenberg (t.v) snakket usant om innholdet i en samtale de hadde i 2005. Derfor skal han først nå få besøke Det hvite hus. Her snakker Bush og Stoltenberg sammen på et NATO-toppmøte i 2008. Foto: Reuters/Kevin Lamarque/Scanpix
HEVDER STOLTENBERG LØY: USAs president George W. Bush ( i midten) hevder at Jens Stoltenberg (t.v) snakket usant om innholdet i en samtale de hadde i 2005. Derfor skal han først nå få besøke Det hvite hus. Her snakker Bush og Stoltenberg sammen på et NATO-toppmøte i 2008. Foto: Reuters/Kevin Lamarque/ScanpixVis mer

Bush-kretser hevder Stoltenberg snakket usant

President George W. Bush mente at Stoltenberg ikke snakket sant i 2005. Det skal være grunnen til at Stoltenberg først torsdag får besøke Det hvite hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Kjell Magne Bondevik har besøkt Det hvite hus tre ganger, måtte Jens Stoltenberg vente i seks år på å bli invitert. Årsaken til at Stoltenberg har måttet vente så lenge, har med jevne mellomrom vært diskusjonstema.

- Han snakket ikke sant om innholdet i samtalen med Bush. Dette ødela forholdet mellom de to totalt, sier en fremtredende amerikansk kilde til avisen.

Irak-engasjementet Samtalen skjedde 15. september 2005. Daværende president George W. Bush ville ringe for å gratulere Stoltenberg med seieren i stortingsvalget tre dager før. Det er Stoltenbergs budskap i intervjuer med Aftenposten, VG og Dagbladet der han snakker om innholdet i telefonsamtalen, som fikk ledelsen i Washington til å bli rasende.

Stoltenberg fortalte til de norske avisene at han hadde sagt til Bush at Norge ville trekke ut de siste 15- 20 offiserene som Norge hadde stasjonert i Irak. Dette er noe amerikanerne «visste» ikke var sant, skriver Aftenposten. Både amerikanske og norske kilder bekrefter overfor avisen at amerikanerne reagerte sterkt, og at de gjorde dette klart overfor Norge.

Både Stoltenberg og Arbeiderpartiet svarte på sin side at dette standpunktet uansett burde være godt kjent, at det i valgkampen ble snakket om å avvikle det norske Irak-engasjementet. Ap hadde dessuten vært imot å forlenge de norske offiserenes tilstedeværelse i Irak, men uten at dette dempet reaksjonen i USA.

Korrigerte formuleringer - George Bush ringte og gratulerte med valgseieren. Det var en kort og hyggelig samtale. Men etter samtalen oppsto det noe uklarhet om innholdet. Blant annet inneholdt meldinger fra internasjonale pressebyråer formuleringer som kunne tolkes som at Norge skulle fortsette sitt militære nærvær i Irak. Det var ikke riktig, og det korrigerte jeg, sier Jens Stoltenberg til Aftenposten.

Han forteller at han noe senere hadde en samtale med den amerikanske ambassadøren, hvor de oppklarte misforståelsene. Stoltenberg sier han aldri selv oppfattet telefonsamtalen, og reaksjonen på den, som årsaken til at han aldri ble invitert til Det hvite hus.

- Nei, det har jeg ikke opplevd som noe problem. Vi har hatt et godt forhold til USA hele veien, sier Stoltenberg.

Finanskrisen Norges statsminister har imidlertid truffet både George W. Bush og Barack Obama ved flere anledninger. Situasjonen i Afghanistan og Midtøsten, nordområdene samt spørsmål knyttet til forholdet mellom USA og Norge ventes å bli blant temaene for samtalene mellom Stoltenberg og Obama. Men det er den internasjonale finanskrisen som blir hovedtema.

- USA er verdens største økonomi, men landet sliter med høy arbeidsledighet og høy gjeld. Hvordan USA håndterer finanskrisen er av avgjørende betydning for verdensøkonomien og dermed også for Norge, sa Stoltenberg til NTB i helgen.

Han beskriver USA som Norges største og viktigste allierte og er blitt dypt imponert over Barack Obama.

- Han er en usedvanlig person som man lett blir fascinert av. Han er kunnskapsrik, engasjert og også opptatt av små land som Norge. Han er et menneske som har imponert meg, sa Stoltenberg.

(NTB)