Bush lader kanonene med Kerrys egne ord

Samtidig som visepresident Dick Cheney ringte for å gratulere John Edwards, fyrte Bush-leiren av de første salvene mot den nye kandidaten. Og kanonene er ladet med presidentkandidat John Kerrys egne ord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat var sørstatsmannen John Edwards den rivalen som holdt ut lengst mot senator John Kerry. Og i januar i år var Kerry nådeløs:

-  I Senatet i fire år - og det er alt han har av offentlige verv - ingen internasjonal erfaring, ingen militær erfaring. Da jeg kom tilbake fra Vietnam i 1969 vet jeg ikke om John Edwards hadde sluttet med bleier, sa Kerry.

Nå får han ordene i retur fra president George W. Bushs valgkampgeneraler. Få minutter etter at Kerry annonserte valget av Edwards i en åpen e-post, kom kritikken fra Republikanerne: Edwards er for uerfaren til å lede landet i krisetid, og han er en «upålitelig, mislykket og liberal» skrankeadvokat, het det fra Bush-leiren, samtidig som Cheney ringte for å gratulere sin nyslåtte opponent.

Andrevalg

Bushs valgkampfolk forsøker også å latterliggjøre Kerrys valg som et andrevalg. Det er kjent at Kerry har vært i kontakt med den republikanske senatoren og våpenbroren fra Vietnam, John McCain, og spekulasjonene går på at han var Kerrys førstevalg.

Rett etter at Edwards var annonsert, sendte derfor Bush-leiren ut en fjernsynsreklame der McCain gir sin støtte til den sittende presidentens kampanje.

Kerry har avvist å kommentere alle spekulasjonene rundt McCain og vært taus som en østers om sitt valg. Edwards fikk først vite at han var valgt under en telefonsamtale rett før offentliggjøringen og hadde ikke tid til å komme seg fra Washington til Pittsburgh, der Kerry sto på talerstolen og hyllet ham:

-  Jeg har valgt en mann som forstår og forsvarer Amerikas verdier.

Med Edwards som visepresident håper Kerry å styrke sin stilling i Sørstatene. Kerry er diplomatsønn fra det liberale Boston, og bare bynavnet er et skjellsord for mange amerikanere i sør. 51 år gamle Edwards derimot har solide røtter i sør, og klarte overraskende å slå den sittende republikanske senatoren Lauch Faircloth i senatsvalget i North Carolina høsten 1998. Edwards engasjerte seg i politikken etter at hans 16 år gamle sønn Wade døde da bilen hans ble feid av veien i en kastevind i 1996.

Clinton-aura

Kerry håper også at Edwards' velgertekke skal dra i land seieren i presidentvalget. Edwards' sjarm og velgerkontakt sammenliknes med grepet Bill Clinton hadde i store forsamlinger. Også hans bakgrunn taler til hans fordel. Han ble født inn i enkle kår, men slo seg opp som advokat på erstatningssøksmål. Før han gikk inn i politikken, vant han 150 millioner dollar i 60 ulike erstatningssøksmål.

Men hans fortid høster storm fra næringslivet i USA, som kaller erstatningsadvokater for gribber og frykter nye og tøffere ansvarsregler om Edwards blir visepresident.

Kerry og Bush står nå omtrent likt på meningsmålingene. Amerikanske analytikere mener valget av Edwards vil gi Kerry en frisk ledelse fram til Demokratenes landsmøte 26. juli, da det formelle valget finner sted.

HEMMELIG: Presidentkandidat John Kerrys valg av John Edwards som visepresidentkandidat var så hemmelig at selv ikke Edwards fikk vite det tidsnok til å komme til Pittsburgh, der valget ble annonsert.
RIVALER: Kerry og Edwards var bitre rivaler i kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat.