Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bush lager et falskt fiendebilde

Amerikanerne er i ferd med å skape et nytt, falskt fiendebilde med «ondskapens akse», mener Stein Tønnesson, direktør for Fredsforskningsinstituttet PRIO. Han frykter at USA vil angripe Irak uten å ta hensyn til omverdenens protester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tønnesson hoppet i stolen da han så George W. Bush tale om rikets tilstand og «ondskapens akse» med Irak, Iran og Nord-Korea for snart to uker siden.

Nå frykter han for konsekvensene av Bushs tale.

Kopierer Reagan

- Jeg reagerte med forskrekkelse over hvor ensidig og dogmatisk talen var. Bush gjør tre så ulike land som Irak, Iran og Nord-Korea til den nye fienden som skal overta etter Sovjetunionen og fascismen. Han lager et falskt fiendebilde, mener direktøren.

Med «ondskapens akse» viser Bush til aksen under andre verdenskrig - og Sovjetunionen tidlig på 80-tallet.

- Nå skal Iran, Irak og Nord-Korea overta etter Sovjetunionen, fascismen og Hitler-Tyskland. Under 2. verdenskrig var det en reell akse, og Sovjetunionen var et virkelig imperium. Men Iran, Irak og Nord-Korea har ikke noen allianser seg imellom. De er tre ulike autoritære regimer som USA ikke liker, sier Tønnesson.

Han tror Bush ønsker å kopiere hva tidligere president Ronald Reagan gjorde på 80-tallet:

Kraftig økning i forsvarsbudsjett og voldsom retorikk mot Sovjetunionen vakte negative reaksjoner i Europa - og en enorm frykt i Sovjetunionen.

- Jeg frykter at USA virkelig kan komme til å angripe Irak. Sterke grupper i USA presser på for dette, sier direktøren.

«Forenklet»

En rekke europeiske stater har kommet med sterke reaksjoner mot amerikanerne den siste tida. Frankrikes utenriksminister Hubert Vedrine mener verdens interesser trues av USAs «forenklede» utenrikspolitikk etter 11. september.

- USA er så sterke militært at de ikke trenger noen alliansepartnere. Hvis USA bestemmer seg for å angripe, vil nok ikke andre regjeringer tørre å gå til mottiltak, tror Tønnesson.

- De vil bare komme med beklagelser og USA vil kunne angripe uten at omkostningene blir uoverstigelige på kort sikt. Vi har en tendens til å ikke ta president Bush helt alvorlig, men det er sterke krefter i USA som ønsker angrep. De europeiske advarslene bør bli enda tydeligere, mener han.

ADVARER MOT BUSH: President George W. Bush har presentert et nytt fiendebilde. Stein Tønnesson, direktør for Fredsforskningsinstituttet PRIO advarer mot signalene fra USA. - Jeg frykter at USA virkelig kan komme til å angripe Irak. Sterke grupper i USA presser på for dette, sier direktøren. Her er Bush i Chicago etter terrorangrepet i september i fjor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!