Bush leder etter omtelling

Etter at samtlige valgkretser i nøkkelstaten Florida har talt på nytt ligger Bush over Gore med 327 stemmer. En viktig krets skal telle på nytt, og flere tusen forhåndsstemmer mangler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmålet er nå om Gore vil gi seg, eller insisterer på å kjøre saken hele veien, og muligens lede landet ut i et konstitusjonelt bikkjeslagsmål.

En gjennomgang av omtellingen i samtlige valgkretser i Florida gjennomført av nyhetsbyrået AP viser at Bush leder med 327 stemmer over Gore. Etter den første opptellingen ledet han med 1784 stemmer.

- Opptellingen torsdag kveld viste at Bush vant, og denne omtellingen bekrefter dette. Vi ber om at Gore-kampanjen revurderer sine mulige søksmål og krav om omtelling. Disse kan ødelegge den konstitusjonelle prosessen og vil kunne være uten ende, sier Perry Hughes, en talsmann for Bush-leiren i en pressemelding.

Mye telling gjenstår

Den offisielle omtellingen vil først være ferdig neste tirsdag. De siste utenlandsstemmene vil neppe være talt opp før neste torsdag. Mange av disse er stemmer fra militært personell som ofte stemmer republikansk.

Bush ligger dermed an til å vinne de avgjørende 25 valgmannsstemmene fra Florida. Dermed blir han president, selv om Gore har et knapt flertall i folket.

Håndtelling

Valgmyndighetene i Palm Beach har gitt delvis etter for Gore-leirens krav om manuell telling, og vil telle opp resultatene fra tre kretser for hånd i morgen.

Bushs utsending i Florida, tidligere utenriksminister James A. Baker, reagerer sterkt på kravene om omtelling. - Vi har ikke hørt en eneste klage på valget før etter at avstemningen var over, og valgsedlene ble godkjent av en demokrat, sier han til nyhestbyrået Associated Press.

Gores utsending Warren Christopher, også han tidligere utenriksminister, antyder at det må bli omvalg i Palm Beach, og krever at stemmene i fire andre distrikter i Florida må telles for tredje gang, og det for hånd. Det dreier seg om ikke mindre enn 1,78 millioner stemmer.

Valgkampstrategene til Bush truer på sin side med å kreve ny telling i Iowa og Wisconsin - for her er det Gore som vant med meget få stemmer.

Åtte søksmål

Totalt åtte søksmål i forbindelse med valget er nå levert inn. Seks dreier seg om den påståtte forvirrende valgseddelen i Palm Beach, og to dreier seg om mulig rasediskriminering i Tallahassee, Floridas hovedstad.

Valgkommisjonen i Florida avviser påstandene om kaos.

- Dette er demokratiet i aksjon. Hvis du vil ha det enkelt er det bare å dra 11 mil sørover. Der har du Cuba, og der er det veldig enkelt. Der har de ingen valg, sa Bob Crawford, en av medlemmene i kommisjonen, på en pressekonferanse i går kveld.

Men uansett hvem som vinner Florida ligger Gore en til å få flest stemmer på landsbasis, dog med en meget liten margin. Foreløpig har Gore 49 145 883 stemmer mot Bush sine 48 940 963, en ledelse på 204 920 velgere.

Også i Oregon går det mot en omtelling. Statens syv valgmenn kan på ingen måte avgjøre presidentvalget, men her ligger det også an til et meget jevnt, om enn noe mindre dramatisk, løp.

SINTE: Mange velgere i Palm Beach krever nå å få stemme på nytt.