Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush leder igjen

I går snudde det igjen. Nå har Kerry flest stemmer på landsbasis, mens Bush får fleste valgmannsstemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TAMPA, Florida (Dagbladet): I de siste målingene, fra torsdag og fredag, snudde flere delstater, etter at Kerry hadde en liten ledelse dagen før. Ohio og Florida er plutselig Bush-land, mens Iowa har gått fra Bush til Kerry, og i Nevada og New Hampshire står det helt likt.

Ifølge de siste meningsmålingene ligger Bush an til å få 273 valgmannsstemmer. John Kerry ligger an til å få 256 valgmannsstemmer. I to delstater med til sammen 9 valgmannsstemmer står de to helt likt.

Mobilisering

Tim Russelt, anerkjent seniorkommentator hos nyhetskanalen MSNBC, mener det er helt uvisst hvem som vinner.

-  Basert på tidligere valg bør republikanerne ha en ledelse på tre prosent før valgdagen, hvis de skal vinne. Det blir presidentskifte hvis demokratene klarer å mobilisere velgerne, fastslo Russelt i går.

Historisk sett er det også slik at republikanerne er langt mer lojale enn demokratene.

Spørsmålet er hvem av de to partiene som best klarer å få sine velgere til å stemme.

Nøkkelstater

Valgeksperter har konkludert med at den av de to som vinner to av de tre nøkkelstatene - Pennsylvania, Ohio og Florida - vinner valget.Lørdag ledet Kerry i alle disse tre statene. Nå har Bush en knapp fordel i Ohio og Florida. Men forspranget er ikke større enn at den ligger innenfor feilmarginen i meningsmålingene.

Og det er i nettopp Florida og Ohio det er størst frykt for valgfusk.Lørdag var det helt likt i fire delstater. Arkansas, Colorado og Hawaii ser nå ut til å vippe mot Bush. New Jersey har gått fra likt til Kerry-ledelse.I Nevada, hvor det var fordel Bush, står de to nå likt. Det står også likt i New Hampshire, der Kerry ledet. I Iowa hadde Bush en liten fordel, nå leder Kerry i delstaten.I 20 av de 50 delstatene er det nesten umulig å skille George W. Bush og John Kerry.

Kerry foran i prosent

Samtidig med at presidenten tok tilbake ledelsen i antall valgmannsstemmer, snudde de landsomfattende meningsmålingene til Kerrys fordel. Democracy Corps sin måling gir Kerry 48 prosent og George W. Bush 47 prosent.

American Research Groups måling gir Kerry 49 prosent og Bush 48 prosent.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media