- Bush må beklage Irak-krigen

New York Times krever på lederplass at USAs president George W. Bush ber det amerikanske folk om unnskyldning for å ha gått til krig mot Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisa kom med kravet i dag etter at en offisiell undersøkelseskommisjon fastslo at det ikke fins bevis for noen forbindelser mellom Irak og terrornettverket al-Qaida. Fra før er det klart at det aldri er funnet masseødeleggelsesvåpen i Irak.

«Nå må president Bush unnskylde seg overfor det amerikanske folk, som ble lurt til å tro noe annet,» skriver avisa.

«Av alle de forskjellige måtene Bush brukte for å overtale amerikanerne til å støtte krigen, var den klart mest uhederlige hans forsøk på å knytte krigen han ville ha til den globale krigen mot terror,» skriver den respekterte avisa.

New York Times skriver også at noe av det mest alvorlige er at krigen mot Irak har svekket krigen mot terror ved å overføre ressurser fra for eksempel Afghanistan, der al-Qaida opererer, til Irak.

Bush er ansvarlig for alle regjeringens handlinger siden 11. september 2001, inkludert å pådytte det amerikanske folket den falske påstanden om forbindelser mellom Irak og al-Qaida.

«Det er to ubehagelige alternativer: Enten vet Bush at han ikke forteller sannheten, eller så har han en egen evne til å lure seg selv for politiske formål, noe som er skremmende etter 11. september,» er lederens konklusjon.

(NTB)