- Bush mangler makt til å invadere Iran

Sier lederen for Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, sier i dag at president George W. Bush mangler autoritet til å invadere Iran uten støtte fra Kongressen.

Demokraten Pelosi har notert at Bush gjentatte ganger har sagt at han ønsker en diplomatisk løsning i Iran, og nå har hun tatt ham på ordet. Samtidig advarer hun Bush mot å invadere Iran uten støtte fra Kongressen.

- Jeg tror at Kongressen bør hevde seg, og gjøre det veldig klart at det ikke er noen autoritet for presidenten, eller noen president, til å gå inn i Iran, uttalte hun i et intervju, ifølge nyhetsbyrået AP.

Prøver å få til kursendring

Spenningen mellom Iran og USA er svært høy, og noen av årsakene det ofte pekes på, er Irans atomutvinningsprogram og den personlige kampen mellom presidentene George W. Bush og Mahmoud Ahmadinejad. Nylig er det også spekulert i om Iran forsyner irakerne med våpen i krigen mot USA. Magasinet The Economist skrev i forrige uke på lederplass at de mener det er en reell mulighet at Bush invaderer Iran før presidentperioden hans er over om to år.

Uttalelsene fra Pelosi kommer mens Representantenes Hus diskuterer et tiltak som skal stadfester at de er uenige i Bushs strategi om å sende ytterligere 21500 soldater til Irak. På en pressekonferanse onsdag fortalte Bush at han vil følge opp planene i Irak, hvis ikke vil fienden følge med tilbake til USA. Her uttalte han også at han er sikker på at høyteknologiske bomber brukt i krigføringen i Irak, stammer fra Iran.

Men den demokratisk kontrollerte Kongressen forsøker nå å vedta et tiltak som aktivt markerer avstand fra Bush sine planer. Pelosi og de andre demokratene uttalte at hvis tiltaket ble godkjent, ville dette markere et første skritt for å forsøke å få Bush til å legge om kursen i en krig som allerede har drept 3100 amerikanere og titusenvis av irakere.

- Ikke noe påskudd for krig

MENER BUSH MANGLER MAKT: Lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, mener Bush ikke har autoritet nok til å invadere Iran. For tiden diskuterer hun et tiltaksprogram sammen med blant andre demokrat John Murtha (bak) om hvordan Representantenes Hus ser på situasjonen i Irak og Iran. Foto: Scanpix
MENER BUSH MANGLER MAKT: Lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, mener Bush ikke har autoritet nok til å invadere Iran. For tiden diskuterer hun et tiltaksprogram sammen med blant andre demokrat John Murtha (bak) om hvordan Representantenes Hus ser på situasjonen i Irak og Iran. Foto: Scanpix Vis mer

Men Bush slo tilbake mot sine kritikere i løpet av dagen.

- Dette kan bli den første gangen i Kongressens historie at den har stemt for å sende en ny øverstkommanderende (generalløytnant David Petraeus, red. anm.) til krigen, og så stemt imot hans plan som er nødvendig for å gjøre suksess i krigen, uttalte presidenten om kritikken.

Andre kritikere har hevdet at Bush nå bare forsøker å finne på en unnskyldning til å angripe Iran, når han hevder så hardnakket at landet produserer våpen for Irak. Men presidenten avviser at dette er målet med å trekke fram dette.

- Betyr det at du prøver å få et påskudd for krig? Nei. Det betyr at jeg forsøker å beskytte troppene våre, uttalte Bush.

Demokratene i Kongressen er likevel ikke overbeviste. I tiltaket for å begrense den militære opptrappingen i Irak, kan det også komme inn bestemmelser om Iran, forteller representant John Murtha, en demokrat som leder diskusjonen rundt dette tiltaket. Her kan det bli aktuelt å forby enhver militær handling mot Iran uten at den er godkjent av Kongressen.

- Bush mangler makt til å invadere Iran