Bush markerte toårsdagen for Katrina

Men misnøyen med myndighetene er stor i New Orleans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To år etter at orkanen Katrina la New Orleans i ruiner, erklærte president George W. Bush at det kommer bedre dager, trass i bitre klager over hvor tregt gjenoppbyggingen går.

Bush, som ble sterkt kritisert for å ha ventet i mange dager med å reagere mens tragedien utspant seg og mennesker døde, var onsdag på sitt besøk nummer 15 i byen for å forsøke å dempe frustrasjonen mot myndighetene.

– Min holdning er som følger: New Orleans, bedre dager kommer. Det er noen ganger vanskelig for folk som lever midt oppi det, å se framgangen, sa han etter å ha observert ett minutts stillhet klokka 9.38, samme tidspunkt som dikene brast og byen ble oversvømmet for to år siden.

Markeringer

Både i New Orleans og langs Golf-kysten, der Katrina fikk landkjenning 29. august 2005, var det markeringer.

I New Orleans ledet en beveget borgermester Ray Nagin seremonien, der folk ringte med små blå bjeller og kastet kranser i vannet. Samtidig var det både bønner, demonstrasjoner og en generell avskyfølelse overfor myndighetene ellers i byen.

Da Bush kom til byen, kjørte hans bilkolonne forbi lange rader med forlatte og ubeboelige hus. På mange av dem kunne man fortsatt se merkene som redningsmannskapene malte på dørene etter at de hadde gjennomsøkt dem på leting etter døde og overlevende.

Orkanen kostet 1800 mennesker livet og gjorde skade for 80 milliarder dollar. Mange mennesker døde fordi de ikke kom seg ut av byen siden myndighetene ikke hadde evakueringsplaner for dem som ikke hadde bil.

Demokratene kritiserer

Demokrater som konkurrerer om nominasjonen foran neste presidentvalg, har kastet seg over New Orleans som eksempel på republikanernes udugelighet og mangel på omsorgsfølelse.

MØTTE VENNLIGSINNEDE: President Bush gratulerer Gen White med hennes nye hus i et byggefelt i New Orleans. Foto: JIM YOUNG/REUTERS/SCANPIX
MØTTE VENNLIGSINNEDE: President Bush gratulerer Gen White med hennes nye hus i et byggefelt i New Orleans. Foto: JIM YOUNG/REUTERS/SCANPIX Vis mer

– Hvis Bushs regjering var så god og anstendig og fokusert som befolkningen i New Orleans er, ville ikke byen sett ut som om stormen nettopp var her, sa John Edwards, som innledet sin valgkamp nettopp i New Orleans.

Etter at han hadde kommet seg av befippelsen, nesten en uke etter at Katrina traff for to år siden, lovte Bush i en tale i et mørklagt Jackson Square at hjelpen var på vei.

Men mange mener han har sviktet løftene, siden tusener av boliger og andre bygninger ennå ikke er gjenoppbygd. 62 000 familier i New Orleans og langs Golf-kysten lever fortsatt i provisoriske nødboliger som er satt opp av myndighetene.

– De snakket om alle disse pengene, men hvor ble det av dem? Ingen av oss fikk noe, sa Clarence Russ mens han jobbet med huset sitt, det eneste på et langt kvartal i byens fattige 9. distrikt som er gjenoppbygd.

Gina Martin, som fortsatt bor i Houston, dit hun ble evakuert, er like lite overbevist om Bush:

– Bush er kommet hit igjen med flere løfter han ikke kommer til å innfri. Regjeringen har sviktet oss alle, og dette må ta slutt, sa hun.

Fortsatt øde og forlatt

To år etter orkanen ligger svære områder av byen fortsatt øde, forlatt og rasert. 80 prosent av byen ble liggende under vann etter at dikene brast, og den dag i dag er det bare om lag 60 prosent av byens befolkning som er kommet tilbake.

Det berømte Franske kvarter har livnet til, men det er fordi bydelen, som regnes som jazzens hovedstad, ligger på høyere grunn og ikke ble oversvømmet.

Men i mange av boligområdene, særlig de fattigste, er ingenting gjort. Antall hjemløse er doblet siden før orkanen, og mange av dem har okkupert noen av de 80 000 husene som fortsatt står tomme.

Milliarder av dollar som er bevilget av myndighetene, har ikke kommet fram på grunn av byråkratiske problemer, og alle skylder på alle. Mange mennesker har ikke fått erstatning for tapte hus, siden forsikringsselskapene besluttet at forsikringene ikke gjaldt for denne type katastrofe.

Næringslivet har også store problemer med å komme i gang igjen på grunn av mangel på reparerte bygninger, skyhøye husleier og omfattende kriminalitet.

(NTB)

MONUMENT: Presidentens kortesje passerer ødelagte og forlatte hus i New Orleans\' 9. distrikt. To år etter Katrina er lite skjedd i området.
IKKE IMPONERT: Sinte New Orleans-innbyggere viser klart hva de synes om Bush og myndighetenes innsats mens presidentens bilkortesje passerer.