Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush med klare krav

Til NATO-lederne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President George W. Bush legger press på de andre NATO-allierte før toppmøteåpningen i Bucuresti.

Den amerikanske presidenten ankom toppmøtebyen allerede tirsdag kveld, et døgn før de andre statslederne.

Med byen for seg selv onsdag formiddag, benyttet Bush anledningen til å liste opp hva han forventer at alliansen skal bli enige om i løpet av de tre neste dagene.
Vil ha utvidelse
Det største stridstemaet i Bucuresti ser ut til å bli Ukraina og Georgias sterke ønske om å bli NATO-medlem.

- Vi må gjøre det klart at NATO ønsker ambisjonene til Ukraina og Georgia velkommen og tilbyr dem en klar vei mot medlemskap, sa Bush i en tale i Bucuresti onsdag formiddag.

Alliansen er imidlertid sterkt splittet i synet på om de to tidligere Sovjet-republikkene skal bli gitt såkalt MAP-status i Bucuresti, som er siste skritt før et land kan bli invitert som medlem.

Bush presser på, men Tyskland og Frankrike har med klare ord avvist slik MAP-status. Hovedgrunnene er at over halvparten av befolkningen i Ukraina er imot NATO-medlemskap, mens Georgia sliter internt med både demokratireformer og to utbryterregioner.

Men samtidig legger ikke Berlin og Paris skjul på at hensynet til Russland er en vel så viktig grunn. Russland har gjort det klart at NATO-medlemskap for Ukraina og Georgia vil forrykke maktbalansen i Europa, og russerne har truet med å rette raketter mot landene hvis det går mot medlemskap.


Mer i Afghanistan
Foruten utvidelse, kom Bush med nye oppfordringer om større NATO-bidrag til ISAF-styrken i Afghanistan.

Det er ventet at den franske presidenten Nicolas Sarkozy vil annonsere størrelsen på et nytt bidrag under toppmøtemiddagen onsdag kveld, men Bush rettet en generell oppfordring til alle landene.

Han gjorde det samtidig klart at NATO ikke har råd til å tape kampen mot Taliban og al-Qaida.

- Hvis vi ikke nedkjemper terroristene i Afghanistan, vil vi møte dem på vår egen jord. Uskyldige sivile i Europa og i Nord-Amerika vil betale prisen, sa Bush.

image: Bush med klare krav

- Ikke militært svar


NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer er imidlertid mest opptatt av å utvide Afghanistan-diskusjonen i Bucuresti til også å inkludere den sivile innsatsen.

- Det endelige svaret i Afghanistan vil ikke være et militært svar, sa Scheffer på et for-møte onsdag.

Et tredje tema for toppmøtet er det omstridte rakettskjoldet USA vil bygge i Polen og Tsjekkia. Bush varslet tirsdag at han kommer til å presse Russlands president Vladimir Putin, som også skal delta i Bucuresti, til å droppe sin motstand mot systemet.

Bush spådde en hittil ukjent grad av strategisk samarbeid mellom Russland og NATO ved å integrere tidligere sovjetiske militæranlegg inn i et europeisk rakettskjoldsystem.

- Vi vil invitere Putin til å bli med oss i dette samarbeidet, sa han. (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media