Bush med ny klimastrategi

Vil samle 15 av verdens fremste industrinasjoner om nye klimamål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

USA går inn for å samle 15 av verdens fremste industrinasjoner for å komme fram til globale utslippsmål for klimagasser innen 2008, sier president George W. Bush.

Det hvite hus, som lenge er blitt beskyldt for å være dårligst i klassen i klimasaken, la torsdag fram sin nye klimastrategi. Amerikanske myndigheter vil i løpet av året samle de 15 landene som slipper ut mest klimagasser, slik at det kan bli bred enighet om nye klimamål, sa Bush på en pressekonferanse torsdag.

Listen av land kommer blant annet til å inkludere USA, India, Kina og store europeiske land.

USA avviser presset fra Europa om å takle klimautfordringen ved å sette et tak på CO2-utslippene à la Kyoto-avtalen, sier en talsperson for Det hvite hus.

- Vi støtter ikke global handel med CO2, sa Det hvite hus talsperson Dana Perino torsdag.
- Ny kurs
Bushs tale kan signalisere en ny kurs i den amerikanske klimapolitikken, sier lederen for FNs klimakonvensjon, Yvo de Boer.

- Jeg spurte representanter for Det hvite hus om dette betyr at de støtter forhandlingene på klimamøtet i Bali i desember, og de sa at på mange måter har forhandlingene allerede begynt, sier de Boer.

Amerikanske eksperter var imidlertid raskt ute med kritikk av Bush torsdag og kaller klimapolitikken hans for «ikke-eksisterende».

- Dessverre faller ikke oppfordringene fra Bushs utenlandske allierte og forretningsallierte i god jord hos presidenten, sier Daniel J. Weiss, klimaekspert ved liberale Center for American Progress.


Hovedtema
Neste uke samles de mektige G8-landene i Tyskland der global oppvarming ventes å bli hovedtemaet.

Det er viktig at USA for første gang sier at landet vil være en del av en global klimaavtale, mener Storbritannias statsminister Tony Blair, som ønsker USAs nye klimaplan velkommen.

NY KLIMASTRATEGI:USAs president George W. Bush la torsdag fram sin nye klimapolitikk. Kritikere var raskt ute og kalte tiltakene for ikke-eksisterende. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite/Scanpix
NY KLIMASTRATEGI:USAs president George W. Bush la torsdag fram sin nye klimapolitikk. Kritikere var raskt ute og kalte tiltakene for ikke-eksisterende. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite/Scanpix Vis mer

- For første gang har amerikanerne satt sine egne mål, for første gang sier de at de ønsker globale mål for reduksjon av utslippene, og derfor har vi for første gang mulighet til å få til en skikkelig, global avtale, sa Blair til Sky News torsdag.

Også Tysklands statsminister Angela Merkel er fornøyd med Bushs uttalelser og sier den gir et felles grunnlag å bygge videre klimasamtaler på.

- Jeg syns det er positivt, og den amerikanske presidentens tale gjør det klart at ingen kan unngå spørsmålet om global oppvarming lenger, fremholdt Merkel torsdag.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer