Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush mot nazislam

Forsvarsminister Donald Rumsfeld sier at kritikerne verken har forstått ham, krigen han utkjemper, eller har lært av historien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET ER IKKE helt enkelt å oversette, men talsmenn for det republikanske partihovedkvarteret i USA følger opp president Bush nye skremselskampanje i terrorkrigen ved å kalle sine politiske motstandere i det demokratiske partiet for «Defeatocrats», - som blir «Tapokrater» på norsk.En 20 dager lang propagandablitz skal kulminere når president Bush går på talerstolen i FNs hovedforsamling den 19. september. Temaet er at USAs islamittiske motstandere representerer «en ny fascisme» som er like ondsinnet, morderisk og brutal som Adolf Hitlers nazisme og Josef Stalins kommunisme, og er en «nazislam».Foreløpig er det forsvarsminister Donald Rumsfeld og visepresident Dick Cheney som har gått hardest ut mot presidentens kritikere. Rumsfeld var sist tirsdag i Salt Lake City i Utah der han talte til flere tusen delegater i American Legion som er en av USAs største organisasjoner for veteransoldater.«... kan vi virkelig tro på at det på noen som helst måte er mulig å forsone seg med ondsinnete ekstremister?» spurte Rumsfeld retorisk. Han sammenliknet alle de mange som kritiserer ham selv og president Bush med mellomkrigstidas politikere som trodde en forsoning med Adolf Hitler var mulig.

AMERIKANSKE MUSLIMER har reagert sterkt på at presidenten og hans talspersoner sverter islam ved de sammenlikninger som nå er tatt i bruk. Mange skiller ikke mellom islam og ekstreme islamister. Det er blitt lenge siden George Bush har strukket ut ei hånd til verdens muslimer slik han gjorde like etter terrorangrepene den 11. september da han møtte flere amerikanske muslimske ledere i en moske. Nå handler det om mellomvalget i høst der det republikanske partiet risikerer å miste sitt flertall i Representantenes hus til demokratene som har vært i mindretall siden 1994. Det står om femten plasser av i alt 435 som alle er på valg. I senatet må demokratene vinne med 6 av de 33 senatorene som er på valg, og det betraktes som mer usannsynlig. Et tap av flertallet i Representantenes hus til demokratene vil gjøre det uhyre vanskelig for Bush å få sine forslag og budsjetter vedtatt i Kongressen i hans to siste år som president. Et av demokratenes hovedkrav er at Bush skal sette en bestemt frist og skrittvis plan for å trekke de amerikanske styrkene som nå er på 140.000 soldater, ut av Irak.

DA DET VAR presidentens tur til å tale til veteranforsamlingen i Salt Lake City sa han at en tilbaketrekning fra Irak «før jobben er gjort» vil utsette det amerikanske folk for terrorangrep «i våre egne bygater».Som ved valgene i 2002 og 2004 er presidentens strategi å skremme vannet av velgerne ved å hevde at den kampen som han fører, handler om alle amerikaneres livsform, frihet og livsstil, ja intet mindre enn hele den vestlige sivilisasjonens eksistens. Akkurat slik det var under Den andre verdenskrigen da nazityranniet ble slått tilbake, og slik som under Den kalde krigen da USA i spissen for den vestlige alliansen sto imot og til slutt utkonkurrerte sovjet-kommunismen.

BUDSKAPET er at president George Bush er vår tids Winston Churchill mens alle kritikerne er ynkelige kloninger av historiens naive taper, Neville Chamberlain.Ved de to foregående valgene vek demokratene unna en direkte konfrontasjon med presidenten og republikanerne i dette spørsmålet. Men nå ligger oppslutningen om president Bush på et historisk lavmål. Han vaker rundt 40 prosent, og mange av kandidatene som stiller til valg i november, foretrekker at presidenten holder seg unna deres valgkrets. Et klart flertall i befolkningen mener at presidenten gjør en dårlig jobb i Irak.Senator Larry Reid som er mindretallsleder for demokratene i Senatet, sier at «vi nærmer oss 2.700 døde amerikanere og 20.000 sårete som i mange tilfeller har mistet øyne, lemmer og har lammelser. Vil de debattere dette, er vi mer enn klare.»

REPRESENTANTEN Rham Emmanuel fra Illinois som var en av tidligere president Bill Clintons nære medarbeidere, har stilt seg i spissen for et framstøt for å samle støttespillere og stemmer i Kongressen bak et mistillitsforslag mot forsvarsminister Donald Rumsfeld. Emmanuel håper å kunne presentere forslaget sammen med 12 tidligere general som allerede har stilt seg bak et krav om at Rumsfeld må gå.Til dette svarer president George Bush at hans taler ikke er partipolitikk, og at han håper ingen vil la det gå politikk i de eksistensielle spørsmålene han reiser. Var det likt seg?