Bush møtte gangsterlobbyisten

Det hvite hus benektet at presidenten kjente Jack Abramoff (46). Så dukket bildene opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Nyhetsmagasinet TIME har sett fem bilder av presidenten sammen med lobbyisten Abramoff.

- Presidenten kjenner ham ikke, og presidenten kan ikke huske å noen gang å ha møtt ham, sa talsmann Scott McClellan på en pressekonferanse i Det hvite hus tidligere denne måneden.

Pressetalsmannen er blitt hamret med spørsmål om forbindelsene mellom Det hvite hus og den nå korrupsjonstiltalte Jack Abramoff helt siden lobbyisten inngikk avtale med påtalemyndighetene tidlig denne måneden. McClellan har hele tiden fastholdt at Abramoff bare har vært på to tilstelninger og «et par møter med staben» i Det hvite hus.

Fem bilder

Men bildene TIME har sett, viser at presidenten har vært i møte med Abramoff flere ganger. Ett av bildene viser Bush sammen med Abramoff og indianersjefen Raul Garza.

- Vi var veldig glade for at Jack Abramoff hjalp oss til møtet med presidenten. Bush var i veldig godt humør, veldig energisk og positiv, sier Garzas talsmann.

Han sier møtet med presidenten fant sted i Eisenhower-bygningen ved siden av Det hvite hus i 2001. Indianersjefen står i dag tiltalt for å ha underslått mer enn 300.000 dollar fra Kickapoo-stammen. Et annet foto viser Bush og Abramoff foran et vindu med blå gardiner. Andre bilder viser Bush sammen med Abramoff og lobbyistens barn.

Ifølge Det hvite hus er bildene tatt på offisielle mottakelser i likhet med tusener av andre slike bilder, som presidenten gjerne stiller opp på. Likevel nekter Det hvite hus å offentliggjøre bildene, av frykt for at de skal skade presidenten politisk.

VIL IKKE FRIGI BILDENE: President George W. Bush ble fotografert minst 5 ganger med Jack Abramoff (innfelt, midten), men Det hvite hus vil ikke frigi bildene. Presidentens rådgiver Dan Bartlett (innfelt til høyre) måtte i natt på amerikansk TV for å svare på spørsmål om bildene. Foto: Scanpix
VIL IKKE FRIGI BILDENE: President George W. Bush ble fotografert minst 5 ganger med Jack Abramoff (innfelt, midten), men Det hvite hus vil ikke frigi bildene. Presidentens rådgiver Dan Bartlett (innfelt til høyre) måtte i natt på amerikansk TV for å svare på spørsmål om bildene. Foto: Scanpix Vis mer

Nære forbindelser

Abramoff hadde gode forbindelser til administrasjonen etter å ha reist minst 100.000 dollar til presidentens siste valgkampanje, og ifølge hans tidligere partner Michael Scanlon hadde Abramoff nære forbindelser til presidenten.

- Han har ikke noen direktelinje, men om han ønsket et møte, fikk han et møte, sa Scanlon.

Etter at TIME i går gjorde bildene kjent, måtte McClellan igjen kommentere forholdet mellom Bush og Abramoff.

- Å forsøke å gjøre dette til noe mer enn at presidenten har tatt et bilde i en fotokø er bare absurd, sa McClellan i går.

Han sa at Bush fremdeles ikke kan huske noe møte med Abramoff.

Og at Det hvite hus ikke vil utlevere bildene.