Bush, nå også som fredspresident

Velger seg ny profil

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha startet ikke mindre enn to kriger, snur Bush på hælen og erklærer seg selv for fredspresident. Det er tid for valg i USA.

Meningsmålingene viser stadig mindre støtte til krigshandlinger i Irak. Og med presidentvalget like rundt hjørnet, er det tydeligvis viktig å stryke velgerne med hårene.

Bush er for tiden på stemmesanking i delstaten Iowa, og det var altså der han erklærte seg selv for fredspresident.

- En stund var vi på vei mot krig. Nå marsjerer vi for fred... Amerika er et tryggere sted. Fire år til og Amerika vil bli tryggere og verden vil bli mer fredfylt, sa Bush i en valgkampanje-tale i Cedar Rapids, Iowa tirsdag under en ifølge Reuters.

Dette er en helomvending fra den tidligere så krigslystne presidenten verden fikk oppleve etter terrorhandlingen 11. september.

- Jeg er krigspresident. Utenrikspolitiske avgjørelser som blir tatt i det ovale rom, blir tatt med krig i tankene, sa han i februar 2002.

- Fienden erklærte oss krig. Ingen vil være krigspresident. Jeg ønsker å være en fredspresident.. De neste fire årene kommer til å bli fredfulle år, sa Bush.

Observante tilskuere som var tilstede under talen kunne konstantere at Bush brukte ordet fred eller fredfullt ikke mindre enn 20 ganger. Nå gjenstår det å se om det ligger noe mer en fagre valgløfter bak disse ordene.

Mobbet advokater

Presidenten benyttet også anledningen til å rakke ned på sine argeste rivaler til presidenttittelen, demokraten John Kerry og hans visepresidentkandidat John Edwards, som har tjent en pen formue på sin advokatpraksis.

Bush tegnet et lite tiltalende bilde av advokatstanden, som han blant annet anklaget for mengden av private søksmål som opptar mye av tiden i amerikanske rettsaler og kan påføre bedrifter enorme kostnader.

Demokratene har sterk støtte fra USAs advokatstand og regnes av mange som juristenes politiske heiagjeng. Republikanerne frir gjerne til opinionens irritasjon over 'griske advokater' og urimelige erstatningssaker.

<B>PÅ FREDSSTIEN: George W. Bush har byttet taktikk og vil nå jobbe for fred og samhold. Helt i takt med hva velgerne ønsker.
HELT: Actionfiguren George W. Bush ble lansert i fjor etter at presidenten erklærte "krigen over" fra dekket av hangarskipet "USS Abraham Lincoln".