EN TREDJE PRESIDENT BUSH?: Mandag kveld norsk tid kunngjør lillebror Jeb Bush sitt presidentkandidatur i Miami. Valgkampen foregår uten Bush-etternavnet. Foto: REUTERS / Carlo Allegri
EN TREDJE PRESIDENT BUSH?: Mandag kveld norsk tid kunngjør lillebror Jeb Bush sitt presidentkandidatur i Miami. Valgkampen foregår uten Bush-etternavnet. Foto: REUTERS / Carlo AllegriVis mer

Bush-navnet kan koste ham en potensiell presidenttittel

Men gjør han populær blant egen partielite.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Jeb!» står det på valgkamp-plakatene til den tredje i Bush-rekken som sikter seg inn mot Det hvite hus. For når både storebror og far har hatt stillingen tidligere, blir det desto viktigere å skape sin egen profil.

- Det har fulgt han gjennom hele hans karriere - hvordan skille seg ut fra familien, sier Are Tågvold Flaten, statsviter og redaktør av Amerikanspolitikk.no.

Han mener det har vært et bevisst valg å utelate «Bush» fra plakatene. Akkurat slik som også Hillary Clinton fører valgkamp under kun fornavn, forklarer han.

Mandag kveld vil John Ellis «Jeb» Bush (62) kunngjør sitt republikanske presidentkandidatur. 

Fordeler i første fase Bush-etternavnet er likevel ikke bare en bør å bære. Han er godt likt av partieliten.

- Det vil si pengekreftene, forteller Flaten og legger til at en konsekvens av dette er at han har samlet inn mer penger enn noen av sine motstandere så langt i nominasjonsprosessen.

Den tidligere Floridaguvernøren har også fått flere støtteerklæringer og er en av de største favorittene i nominasjonsprossen så langt.

- Takket være etternavnet har han en høy navnegjenkjennelse og et politisk nettverk han kan spille på. Ikke bare sitt eget, men også broren og farens, sier Flaten.

Konservativ motstand Texasdialekten er mildere og han har selv beskrevet seg selv som en nerd som er opptatt av detaljer og tall. Selv om etternavnet kan gi han fordeler i nominasjonsprosessen, kan hans noe mer moderate sider by på utfordringer.

- Først må han overvinne den konservative motstanden blant republikanerne, forteller Flaten.

The New York Times har tidligere skrevet at han ser på seg selv som en partireformist, og at hans store fokus på utdanning og innvandringspolitikk kan skremme flere av de konservative republikanerne.

Lillebror Bush ønsker å bruke mer private virkemidler i utdanningspolitikken, samtidig ønsker han en omfattende innvandringsreform.

- Den tar faktisk på alvor at det finnes ganske mange spansktalende mennesker uten oppholdstillatelse i USA som ikke kommer til å forlate landet, sier Flaten, som tror Jebs budskap fungerer godt nasjonalt, men hvilke delstater han satser på tidlig i nominasjonskampen det kan bli avgjørende for om han vinner republikanernes stemmer.

Negativt nye velgere Skulle hans gode etternavn skjenke ham det republikanske presidentkandidaturet, kan etternavnet likevel bli en last i presidentvalgkampen.

Selv om Jeb er mer moderat enn bror og far, kan nye velgere la seg skremme av etternavnets konservative assosiasjoner, mener Flaten.

Det som likevel kan redde han er familielivet. Han er gift med mexicanskfødte Columba, snakker flytende spansk og har tre to-språklige barn.

- Han er tospråkelig og har en tospråklig familie. Han er en del av det nye USA, selv om han er en hvit mann i 60-årene, sier statsviteren.

BRØDREPAR: USAs 43. president George W. Bush (t.h.) sammen med lillebror og potensielt USAs 45. president Jeb Bush i Tampa, Florida, i 2006. Foto: REUTERS / Jason Reed
BRØDREPAR: USAs 43. president George W. Bush (t.h.) sammen med lillebror og potensielt USAs 45. president Jeb Bush i Tampa, Florida, i 2006. Foto: REUTERS / Jason Reed Vis mer