Bush nektes rett til å drepe

De 250 sikkerhetsvaktene som skal beskytte president George W. Bush under besøket i London denne uka, har ikke rett til å drepe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Bush ville at de skulle ha full diplomatisk immunitet, og straffefrihet hvis de skyter noen. Det får de ikke. Skyter de en demonstrant, må de forklare seg for en britisk domstol. Det er ventet massive demonstrasjoner under statsbesøket, men demonstrantene skal utestenges fra sentrale deler av London.

Når president Bush lander i morgen, har han med seg et følge på rundt 700 personer, hvorav 250 bevæpnede vakter.

Nektet immunitet

Til tross for at Scotland Yard har lagt opp det mest omfattende sikkerhetsopplegget i historien, ville Bush-administrasjonen ha mye mer. Amerikanerne har blant annet bedt om at livvakter og skarpskyttere måtte få full diplomatisk immunitet, men det blir ikke aktuelt. Avisa The Observer skriver at innenriksminister David Blunkett har nektet å gi dem diplomatisk immunitet, men det er ikke det eneste amerikanske ønsket som er blitt avslått.

Nei til «mini-gun»

Bush-administrasjonen har blant annet fremmet et krav om å stenge undergrunnsbanen for trafikk fordi de fryktet at terrorister ville sprenge et tog i lufta. Kravet er avslått. Bruk av amerikanske militærfly og Black Hawk-helikoptere over London blir heller ikke aktuelt. Bush-administrasjonen ville gjerne ha med seg «mini-gun», noe som vanligvis avfyres fra stridsvogner, men det kraftige våpenet blir ikke tillatt brukt i London denne uka.

Bush har fått innvilget sitt ønske om å ta med seg 250 bevæpnede sikkerhetsvakter. Han har også fått positiv respons på sitt krav om å stenge av sentrale gater i London når presidentfølget skal passere der.

I tillegg vil Scotland Yard og Metropolitan Police stille med rundt 5000 polititjenestemenn for å sikre ro og orden i London.

Jobb hjemme

Et internt notat fra regjeringens kontorer er lekket ut i britiske medier. Der anbefales kontoransatte å jobbe hjemmefra på grunn av kommunikasjonsproblemer under det tre dager lange besøket.

Den største demonstrasjonen er planlagt til torsdag. Da blir det spennende å se om Londons ordfører Ken Livingston, også kalt «Røde Ken», vil marsjere sammen med hundretusener andre som mener George Bush truer verdensfreden.