Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush nominert til Nobels fredspris

Både president George Bush og Frelsesarmeen er nominert til Nobels fredspris for 2002. Hvor mange andre som er nominert, får vi vite i neste uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fristen for nominasjoner til Nobels fredspris gikk ut 1. februar, men først i midten av neste uke vil Nobelkomiteen ha oversikt over hvor mange som er blitt nominert, forteller Nobelinstituttets fungerende leder Olav Njølstad.

- Men så langt ser det ut til at vi vil havne omtrent på det nivået vi har vært de siste årene, sier Njølstad til NTB.

Hemmelig

I fjor var 135 enkeltpersoner og organisasjoner nominert til fredsprisen. Nobelkomiteen går aldri ut med navn på kandidatene, bortsett fra vinneren. Nominasjonene forblir hemmelige i 50 år.

Men det er ikke uvanlig at forslagsstillerne selv kunngjør sine nominasjoner.

Blant dem er Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Harald Tom Nesvik, som har nominert USAs president George W. Bush og Storbritannias statsminister Tony Blair. Nesvik mener de to bør tildeles fredsprisen for 2002 for sitt arbeid mot terrorisme og for å sikre verdensfreden.

- Bush og Blair har vist seg som ansvarlige og gode ledere, sier Nesvik til Dagbladet.no. Han mener kampen USA og Storbritannia fører mot internasjonal terrorisme, absolutt fortjener fredsprisens anerkjennelse.

Nesvik nominerte president Bill Clinton til fredsprisen i 1998, men understreker at han ikke er enig med USA i ett og alt.

- Jeg er for eksempel mot dødsstraff.

Gjenganger

Frelsesarmeen er nominert av stortingsrepresentantene May-Helen Molvær Grimstad og Olaf Gjedrem, begge Kristelig Folkeparti. Frelsesarmeen er en gjenganger blant kandidatene til Nobels fredspris.

I land med sosiale konflikter og uro er det behov for en tjeneste av den typen Frelsesarmeen representerer, der man ikke bare preker om en bedre tilværelse i det neste liv, men også gjør noe med situasjonen i dette liv. Frelsesarmeen tar på alvor at fred er langt mer enn fravær av krig, mener de to.

De som har rett til å nominere kandidater til fredsprisen er parlamentarikere, regjeringsmedlemmer, tidligere fredsprisvinnere og framstående akademikere.

I tillegg kan Nobelkomiteens egne medlemmer nominere kandidater på sitt første møte etter at fristen har gått ut. Det første møtet i komiteen er berammet til 21. februar. Først etter det får vi dermed endelig oversikt over hvor mange som er kandidater til Nobels fredspris for 2002.

(Dagbladet.no, NTB)

Hele Norges coronakart