Bush nominerte konservativ dommer

John Roberts jr. blir første nye høyesterettsdommer på elleve år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USAs president George W. Bush nominerte klokka tre i natt dommer John Roberts jr. til høyesterett, melder nyhetsbyrået AP.

Roberts er dommer ved en føderal ankedomstol i Washington D.C. og er kjent for å være svært konservativ i sosiale spørsmål. Selv om han bare har vært dommer i et par år, er han kjent for å være svært dyktig. Han har jobbet i mange år ved Det hvite hus, i det amerikanske justisdepartementet og i privat praktis.

Fremdeles gjenstår det for Bush å få nominasjonen godkjent i senatet. Kjernevelgerne hans er nok godt fornøyd med valget, mens demokratene nå ruster seg til kamp. Selv om demokratene er i mindretall, tillater senatets regler at de kan blokkere flere av presidentens nominasjoner til dommerembeter.

I 1990 skrev Roberts et memo der han kritiserte høyesterettsdommen Roe vs. Wade fra 1973, som legaliserte abort i USA. Liberale grupper frykter dessuten at ytrings- og religionsfriheten i landet vil lide dersom Roberts blir oppnevnt til høyesterettsdommer.

Les også: Bush velger ny høyesterettsdommer

Den nye høyesterettsdommeren? Roberts er kjent for å være konservativ i sosiale spørsmål.