Bush-oberst innrømmer feilfengslinger på Guantanamo

- Det spilte ingen rolle om de var skyldige eller ikke.

KRITIKER: Lawrence Wilkerson kommer med skarp kritikk av Guantanamo-fengselet på Cuba. Foto: Susan Walsh/AP/Scanpix
KRITIKER: Lawrence Wilkerson kommer med skarp kritikk av Guantanamo-fengselet på Cuba. Foto: Susan Walsh/AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Lawrence B. Wilkerson, en pensjonert oberst i den amerikanske hæren og stabssjef for tidligere utenriksminister Colin Powell innrømmer at en oppsiktsvekkende høy andel av de innsatte på det beryktede Guantanamo-fengselet på Cuba aldri burde ha vært der.

- Uskyldige sitter inne
- Av de omlag 800 som har sittet på Guantanamo siden fengselet ble åpnet i 2002, er det kun noe sånt som 20-25 stykker som faktisk er terrorister, uttaler Wilkerson overfor en journalist fra nyhetsbyrået AP.

- Det sitter fortsatt uskyldige mennesker fengslet på Guantanamo, sier Wilkerson.

Han mener leiren for en stor del befolkes av uskyldige mennesker, som de amerikanske styrkene fengslet uten bevis og kun for å se om de kunne få ut det minste mulige av nyttig informasjon.

Tilfeldige ofre
en blogg hos Washington Note skriver Wilkerson at det var mer eller mindre tilfeldig hvem som ble arrestert i kampens hete, og at styrkene hele tiden kjente daværende forsvarsminister Donald Rumsfelds blodpust i nakken.

- Bare få de jævlene over i avhør, skal ha vært instruksen soldatene jobbet utfra.

Wilkerson beskylder også Pakistan for å være i overkant samarbeidsvillige. Pakistan skal ha overbragt senere Guantanamo-fanger til USA for 5000 dollar stykket, ifølge Wilkerson.

Svakt forsvar
Wilkerson blogger videre om manglende rettssikkerhet også for de som faktisk var skyldige og som kunne tenkes å delta i terrorangrep - i intervjuet med AP blir Khalid Sheikh Mohamed nevnt som en slik. Mohamed satt USA på sporet av flere al-Qaida-topper.

Mohamed har tilstått å være en av bakmennene bak 11. september-angrepene.

- Ingen av dem hadde noen virkelig rettssikkerhet, det ble aldri samlet bevis på ordentlig og ingen etterså at alt gikk ordentlig for seg, skriver den tidligere forsvarstoppen.

Ingen info
- Dessuten, skriver han, har det aldri kommet meg for øret at man faktisk klarte å få noe god informasjon ut av noen av Guantanamo-fangene, rent bortsett fra de få al-Qaida-toppene som satt der.

UNDERLEGNE: Fanger under strengt oppsyn. Foto: Shane T. McCoy/AP/Scanpix
UNDERLEGNE: Fanger under strengt oppsyn. Foto: Shane T. McCoy/AP/Scanpix Vis mer

Myndighetenes strategi var ifølge den pensjonerte obersten å avhøre så mange tilfeldig utvalgte, at de til slutt fikk nok informasjon til å gå etter terroristene de egentlig var ute etter.

- En kompleks prosess
Kommandør Jeffrey Gordon i den amerikanske marinen ønsket i utgangspunktet ikke å kommentere spesifikt på Wilkersons beskyldninger.
 
Men han gikk så langt som å ytre at det å spore opp og pågripe fremmede krigere i mange forskjellige land i krigstid var «en kompleks prosess» - uten å gå nærmere inn på hva som lå i den termen.

Kritiserer Cheney

Dick Cheney gikk for få dager siden ut og forsvarte tidligere president George W. Bushs politikk - herunder forsvarspolitikken.

Grepene som ble tatt var nødvendige, mener Cheney. Den markante Bush-kritikeren Wilkerson er ikke enig.

- At en tidligere visepresident snakker på denne måten er skummelt, sier Wilkerson.

SPARTANSK: En innsatt sover på cellen sin på Guantanamo. Foto: Andres Leighton/AP/Scanpix
SPARTANSK: En innsatt sover på cellen sin på Guantanamo. Foto: Andres Leighton/AP/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer