Bush og Blair innrømmer Irak-feil

Og Bush beklager cowboy-uttalelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USAs president George Bush og Storbritannias statsminister Tony Blair holdt i dag felles pressekonferanse ved Det Hvite Hus.

Mer enn tre år etter at de sendte styrkene sine inn i Irak, innrømmer begge at de har begått feil. Begge statslederne viste uvanlig ydmykhet og vilje til å reflektere over om det var verdt prisen å få kastet Saddam Hussein.

Beklager ordbruk

Bush snakket om det voldsomme blodbadet i Irak og understreket at han forstår at store deler av verden synes det er vanskelig å forstå meningen i krigføringen.

- Men til tross for feil og tilbakeslag, er jeg fortsatt sterk i troen på at det vi gjør er riktig, sier Bush til AP.

Bush innrømmet at han ikke burde ha brukt uttryk som «wanted dead or alive» om Osama bin Laden, og at det ikke var smart å be USAs fiender om å «bring it on».

- Jeg har lært en god del om å uttrykke meg selv på en litt mer sofistikert måte, sier presidenten, godt kjent for sin tøffe symbolske ordbruk og manglende evne til selvkritikk.

Men i dag understreket president Bush at skandalen i Abu Ghraib-fengselet har vært den største amerikanske feilen.

YDMYKE: Tony Blair og George Bush holdt pressekonferanse etter private møter i Det Hvite Hus og var uvanlig ydmyke og innrømmet feilvurderinger i forbindelse med krigen i Irak. Foto: Scanpix
YDMYKE: Tony Blair og George Bush holdt pressekonferanse etter private møter i Det Hvite Hus og var uvanlig ydmyke og innrømmet feilvurderinger i forbindelse med krigen i Irak. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi har betalt prisen for det i lang tid nå, sa Bush.

Irakisk styre

Tony Blair sier at både han og Bush ikke forutså de store utfordringene som den indre motstanden i Irak.

- Det burde vært innlysende for oss, men vi forsto ikke dette, sier Blair.

Blair er for tiden på besøk i Washington D.C. og skal i tillegg til private møter med Bush også forelese på Georgetown University.

Statsministeren informerte Bush om sine samtaler med den nyvalgte irakiske statsministeren Nouri al-Maliki, som sier irakiske sikkerhetsstyrker vil kunne ha kontrollen over hele landet i løpet av 18 måneder.

- Jeg tror utviklingen kan bli slik Maliki sier. Først behøver vi en sterk regjering i Bagdad som er forberedt på å regjere hele landet. Lederne i Irak har overbevist meg om at deres regjering er en slik handlekraftig regjering, sier Blair.

Hverken Blair eller Bush vil imidlertid gi noe tidsplan for tilbaketrekking av sine styrker. USA har nå 131.000 soldater i Irak, Storbritannia har 8000.