Bush og bomben

Terroristene lager ikke sine våpen selv. Våpenteknologi er lett tilgjengelig. Det er vår selvforskyldte sårbarhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den største

trusselen menneskeheten står overfor i dag, er angrep med masseødeleggelsesvåpen fra terrorister, sa president George W. Bush nylig. Samtidig foreslo han at spredning av atomvåpen bør kriminaliseres, at land eller grupper som skaffer seg slike våpen ulovlig, skal kunne straffes.

Det finnes trolig mennesker blant oss som er fanatiske nok til å bruke slike våpen mot sivile for å understreke sitt politiske budskap. Det er enhver regjerings mareritt. Spørsmålet er hvordan det best kan hindres. Forslagene fra Bush er fulle av selvmotsigelser. Terroristangrepene har avslørt hvor sårbart det moderne samfunn er. Presidentens forslag illustrerer at sårbarheten delvis er selvforskyldt.

Atomvåpen

i hendene på terrorister er et skrekkscenario. Det samme er bildet av en terrorist som skyter mot et passasjerfly med en bærbar rakett. Bilbomber, som snart er blitt hverdagslig i Irak, er et tredje. Det scenariene forteller, er at det er svært vanskelig å forsvare seg mot terrorangrep, men også at terroristene ikke lager sine våpen selv. Våpenteknologi er lett tilgjengelig. Det er den selvforskyldte sårbarheten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.