Bush og Putin advarer Iran og Nord-Korea

Presidentene George W. Bush og Vladimir Putin oppfordrer Iran og Nord-Korea til å samarbeide med det internasjonale atomenergibyrået IAEA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er vår overbevisning at vi må sende et klart, men respektfullt signal til Iran om at samarbeidet med IAEA må fortsette og også utvides, sa Russlands president Vladimir Putin etter samtaler med Bush på den amerikanske presidentens landsted fredag og lørdag.

Iran var ett av de viktigste temaene på toppmøtet .USA anklager Iran for å ha planer om å utvikle atomvåpen, og mener at Russland hjelper iranerne, noe Moskva klart har avvist. Iran hevder at atomprogrammet deres bare har sivile formål.

Det internasjonale atomenergibyrået har gitt Iran en frist til 1. november med å komme fram med all informasjon om atomprogrammet. IAEA krever også at Iran undertegner avtalen om ikkespredning av atomvåpen.

Felles mål

På en felles pressekonferanse etter samtalene sa president George W. Bush at Russlands samarbeid for å presse Iran i denne saken var det viktigste som kom ut av møtet mellom de to.

- Vi har et felles mål, og det er å forsikre oss om at Iran ikke har atomvåpen, sa Bush.

Men Putin ville ikke gi noe når det gjelder Russlands støtte til programmet. Russerne har en kontrakt verd 800 millioner dollar, over 5,6 milliarder kroner, på byggingen av det iranerne sier er et sivilt kjernekraftanlegg.

Putin forsikret at Russland ikke vil bidra til spredning av masseødeleggelsesvåpen, «verken i Iran eller noe annet sted i verden.»

- Det er ikke i vår nasjons interesse, sa han

Garantier

De to presidentene sendte også en advarsel til Nord-Korea, med krav om stans i alle planer om utvikling av atomvåpen.

Men Putin sa også at det er viktig å dempe spenningen som har bygd seg opp i dette spørsmålet, og at det må skapes en positiv stemning for en konstruktiv dialog med Nord-Korea.

Men innsats for å hindre spredning av atomvåpen må følges av utvidede sikkerhetsgarantier for Nord-Korea, sa Putin.

- Vi vil fortsette et felles samarbeid med USA for å løse dette spørsmålet, sa Putin.

Russland og USA har deltatt i samtaler med Nord-Korea i Beijing for å få slutt på konflikten rundt nordkoreanernes atomprogram. Nye samtaler kan komme i gang i november, men det er ikke fastsatt noen dato.

(NTB)