Bush og Putin skroter a-våpen

USAs president George W. Bush mener våpenavtalen som ble undertegnet i Moskva fredag, åpner for en æra med «utrolig»samarbeid med Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er sikker på at dette danner grunnlaget for et utrolig samarbeid som vi aldri tidligere har sett mellom våre to land, sa Bush da han stilte på pressekonferanse med sin russiske kollega Vladimir Putin straks etter at avtalen var et faktum.

Den innebærer at de to landene skal gjøre kraftige kutt i lagrene med kjernefysiske våpen. Antall stridshoder skal reduseres til en tredel i løpet av ti år.

I dag består lagrene av om lag 6.000 våpen. I år 2012 de være kuttet til mellom 1.700 og 2.200.

Den tre sider lange nedrustningsavtalen innebærer den største nedbyggingen av strategiske atomarsenaler noen gang. Samtidig kan avtalen bli den siste.

Tjenestemenn i Bush-administrasjonen sier ifølge nyhetebyrået AP at man ikke tar sikte på flere nedrustningsavtaler med Russland. Slutten på den kalde krigen og endrete øknomiske forhold gjør det angivelig unødvendig.

Dagens avtale reduserer mengden kjernefysiske langdistansevåpen til en tidel av arsenalenes toppnivå under den kalde krigen. Likevel beholder USA og Russland nok raketter til å ødelegge motpartens større byer mangfoldige ganger.

Iran-strid

Bush og Putin sa også at de er blitt enige om å samarbeide for å løse konflikten i forhold til Iran. USA er sterkt kritisk til at Russland ønsker å bistå Iran i å bygge et atomkraftverk. Amerikanerne mener at Iran støtter terrorisme og frykter at landet vil kunne skaffe seg kjernefysiske våpen.

Putin avviste på pressekonferansen at samarbeidet med Iran vil skade kampen mot spredning av atomvåpen.

(Dagbladet.no og NTB)

GEST:Bush mente det egentlig ikke var bryet verdt å foreta en formall undertegning, men mente et håndtrykk ville holdt.