Bush og Putin skroter a-våpen

USAs president George W. Bush mener våpenavtalen som ble undertegnet i Moskva fredag, åpner for en æra med «utrolig»samarbeid med Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Jeg er sikker på at dette danner grunnlaget for et utrolig samarbeid som vi aldri tidligere har sett mellom våre to land, sa Bush da han stilte på pressekonferanse med sin russiske kollega Vladimir Putin straks etter at avtalen var et faktum.

Den innebærer at de to landene skal gjøre kraftige kutt i lagrene med kjernefysiske våpen. Antall stridshoder skal reduseres til en tredel i løpet av ti år.

I dag består lagrene av om lag 6.000 våpen. I år 2012 de være kuttet til mellom 1.700 og 2.200.

Den tre sider lange nedrustningsavtalen innebærer den største nedbyggingen av strategiske atomarsenaler noen gang. Samtidig kan avtalen bli den siste.

Tjenestemenn i Bush-administrasjonen sier ifølge nyhetebyrået AP at man ikke tar sikte på flere nedrustningsavtaler med Russland. Slutten på den kalde krigen og endrete øknomiske forhold gjør det angivelig unødvendig.

Dagens avtale reduserer mengden kjernefysiske langdistansevåpen til en tidel av arsenalenes toppnivå under den kalde krigen. Likevel beholder USA og Russland nok raketter til å ødelegge motpartens større byer mangfoldige ganger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer