Bush og Schröder skværer opp

Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder har ventet over to år på å bli invitert til Det hvite hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forholdet mellom de to nære allierte har ikke vært det beste de siste årene, men nå er Schröder kommet inn i varmen igjen. Problemene begynte for alvor høsten 2002 da de tyske sosialdemokrater førte valgkamp på det Bush oppfattet som en ren antiamerikansk linje.

Det skulle ikke bli bedre da Tyskland gikk på tvers av amerikanske interesser under oppkjøringen til Irak-invasjonen. Bush likte overhodet ikke at Schröder stilte seg på linje med Frankrikes president Jacques Chirac.

Opprydding

Nå skal luften renses og de alvorligste uoverensstemmelser forhåpentligvis ryddes av veien. Tyskland har inntatt en ledende rolle i den internasjonale sikkerhetsstyrken ISAF i Afghanistan der NATO har kommandoen.

Men Schröder har gjort det helt klart overfor USA at det ikke er aktuelt for Tyskland å sende militære enheter til Irak, selv om det skulle bli som ledd i en NATO-styrke.

Det er også i amerikansk interesse å få de transatlantiske forbindelser tilbake på sporet, etter at Bush-administrasjonen er blitt fremstilt som både NATO-fiendtlig og Europa-fiendtlig.

Bush har ikke hatt særlig lett for å komme overens med Schröder, som er en langt mer kjølig person enn for eksempel Chirac. Bush og Schröder møttes i New York i september i fjor i forbindelse med åpningen av FNs hovedforsamling, og det ble klart for alle at det ennå var uoverensstemmelser å rydde opp i.

Økonomi

Schröder kommer også til å ta opp viktige økonomiske spørsmål som problemer med samhandelen mellom USA og Europa. Men kanskje aller viktigst for tyskerne er den svake amerikanske dollar, som Schröder gjerne ser noe styrket.

Bush skal etter planen møte de europeiske lederne flere gangere til sommeren. Presidenten deltar på G8-toppmøtet og toppmøtet EU-USA i Irland i slutten av juni, og NATO-toppmøtet i Istanbul som finner sted omtrent samtidig.

Det er også svært sannsynlig at Bush vil dukke opp i Normandie 6. juni under markeringen av 60 årsdagen for den allierte invasjon i Frankrike under den annen verdenskrig. Men der vil ikke den tyske forbundskansler være til stede.

(NTB)

TÅLMODIG: Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder har ventet over to år på å bli invitert til Det hvite hus.