Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush ønsker forsoning etter krigen

I St. Petersburg møtte han for første gang etter Irak-krigen de europeiske lederne som var imot invasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bush landet i St Petersburg lørdag kveld, der han skulle spise middag i Peter den stores palass Peterhof. Søndag morgen skal han møte sin vert, president Vladimir Putin, før han må ta fatt på forsoningsarbeidet sammen med blant andre president Jacques Chirac i Evian i Frankrike.

På vei til Russland var Bush på lynvisitt i Polen, der han møtte president Aleksander Kwasniewski.

Det var i en tale i Krakow at Bush strakte ut en forsonende hånd til de europeiske lederne han skal møte i dagene framover, både i St. Petersburg og under G8-møtet i Evian.

Men han la også vekt på at de europeiske lederne nå må legge uenigheten om Irak bak seg og delta for fullt i kampen mot terrorisme.

- Trenger Europa

Bush la tydelig vekt på formuleringer som var ment å understreke at USA trenger Europa.

- Vi ønsker velkommen og vi trenger hjelp, råd og visdom fra våre europeiske venner og allierte, sa Bush. -Dette er ikke tiden for å splitte en stor allianse, la han til.

President Aleksander Kwasniewski opplever at Polen, på grunn av sitt bidrag til krigføringen i Irak, for tiden har det beste forholdet til USA som landet noen gang har hatt.

Det var for å takke sin fremste allierte for denne innsatsen at Bush stanset i Polen på vei til St. Petersburgs 300-årsjubileum. Polen har også fått ansvaret for å administrere en region i Irak i en overgangsfase etter krigen.

Kwasniewski sluttet seg til Bushs ønsker om å forene Europa og USA.

- Uten nært samarbeid mellom USA og Europa vil vi verken kunne skape varig fred eller trygghet i verden, sa Kwasniewski i sin tale i det tidligere kongelige palasset i Krakow.

Men forholdet mellom USA, Tyskland og Frankrike har aldri vært dårligere enn det siste halve året, på grunn av uenigheten om Irak.

Forsvar

Oppfordringen om å legge Irak-konflikten bak seg, kommer like etter at Tyskland og Frankrike har tatt til orde for et eget europeisk forsvarssystem utenfor NATO-paraplyen. Forslaget er blitt sett på som et forsøk fra forbundskansler Gerhard Schröder og president Jacques Chirac på å etablere et sikkerhetssystem som er mer uavhengig av USA enn NATO-alliansen er.

For få dager siden sa den amerikanske utenriksministeren Colin Powell at forslaget gjorde ham «litt nervøs», og han varslet at Tyskland og Frankrike vil bli bedt om å klargjøre hva de legger i forslaget under G8-møtet som åpner i Frankrike søndag.

Masseødeleggelsesvåpen

President George W. Bush var også innom sikkerhetspolitikk i sin tale i Krakow. Han rettet en henstilling til europeiske regjeringer om å investere i moderne militært materiell. Dessuten ba han om samarbeid i kampen mot aids og sult, spesielt i Afrika.

Bush ønsket også forsterket innsats og samarbeid mot spredning av så vel kjernevåpen som biologiske og kjemiske våpen. Han kunngjorde et nytt ikkesprednings-initiativ, som skal ha som mål å bli et globalt system for å lete opp masseødeleggelsesvåpen.

- USA og noen allierte, blant dem Polen, har begynt arbeidet med avtaler om å undersøke fly og skip med mistenkelig last, og beslaglegge ulovlige våpen og rakett-teknologi, sa Bush.

Besøkte Auschwitz

Bush besøkte også dødsleiren Auschwitz-Birkenau, der nazistene gjennomførte en av historiens største forbrytelser. Bush brukte flere ganger historien til å belyse sitt poeng om at USA og Europa må stå sammen og forent for å hindre at verden opplever tilsvarende grusomheter igjen.

- Historien krever mer enn hukommelse, fordi hat, aggresjon og morderiske hensikter er en levende del av verden i dag, sa den amerikanske presidenten.

Bush kom også inn på Midtøsten. Han sa at det nye palestinske lederskapet gir nytt håp om at Israel og et framtidig Palestina kan leve side om side som to stater. Onsdag neste uke reiser Bush til Jordan for å møte den palestinske og den israelske statsministeren.

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media