Bush ønsket velkommen i tom by

Latterlige sikkerhetstiltak i Riga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sikkerheten står i høysetet når USAs president George Bush kommer på besøk. Det har befolkningen i Latvias hovedstad Riga fått oppleve i dag.

I paranoid frykt for eventuelle terrorister, er praktisk talt hele hovedstaden stengt. Knapt noen får våge seg ut på gata.

I går og i hele natt har politi og militærkolonner dundret gjennom hovedstadens brosteinsbelagte gater. Alle sentrumsbutikkene er stengt, og langs veiene Bush kan komme til å fare forbi er det satt opp to meter høye gjerder for å sperre av mellom fortau og vei, og på hvert eneste gatekryss står politipatruljer og passer på.

Selv hovedstadens parker er sperret av, og de få bilistene som har forvillet seg ut, blir grundig sjekket i politisperringer som er forsterket med bevæpnede soldater og ambulanser.

Sist uke avviste landets president, Vaira Vike-Freiberga, det hun kalte folkets «syting og klaging» over de planlagte sikkerhetstiltakene.

- Situasjonen med et besøk av en så viktig person er lik i alle land som får slike besøk. Det er ikke noe unormalt, fastslo presidenten.

- Dette er fullstendig latterlig. Politiet står på linje i alle gater. Jeg har aldri sett så mye politi i hele mitt liv, sier Agris Madrevics (18) til nyhetsbyrået AP.

Studenten, som pleier å gå morgentur i parken i gamlebyen, ble nektet adgang til området. Ingen får komme i nærheten av steder der USAs president kan komme til å kjøre forbi under besøket.

SPØKELSESBY: Dette er hovedinnfartsåren til Riga i dag. Flaggene er på plass, for å hylle den gjestende presidenten George Bush. Men folket må holde seg unna. Foto: Scanpix
SPØKELSESBY: Dette er hovedinnfartsåren til Riga i dag. Flaggene er på plass, for å hylle den gjestende presidenten George Bush. Men folket må holde seg unna. Foto: Scanpix Vis mer
PÅ AVSTAND: Latvias president mener det er helt vanlig å stenge av hele hovedstaden under statsbesøk. - Slik gjør de i utlandet, hevder hun. Her taler George Bush under besøket i formiddag.
SPERRINGER: To meter høye sikkerhetsgjerder sperrer mellom fortau og veier i store deler av hovedstaden. Her brukes busser til å skjerme hovedveien fra folk.