Bush opphever tollmurer på stål

USA opphever beskyttelsestiltakene mot importert stål. Truslene om straffetiltak virket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den offisielle kunngjøringen fra Det hvite hus torsdag ettermiddag om at president George W. Bush har opphevet beskyttelsestiltakene mot innført stål, var ventet.

Bakgrunnen er at Bush vil avverge en politisk kostbar handelskrig med Europa og Asia. Han vurderer gevinsten ved å oppheve tollen som viktigere enn fordelene med å fortsette å beskytte amerikansk stålindustri.

- Det er min sterke overbevisning at både amerikanske forbrukere og USAs økonomi er bedre tjent med en fri og rettferdig verdenshandel, sa Bush før den offisielle kunngjøringen.

Kilder i administrasjonen sier også at USA har oppnådd målet om å gi stålindustrien den puffen den trengte, i løpet av de 18 månedene beskyttelsestiltakene har eksistert.

Saken er politisk betent for Bush fordi ståltollen har bred støtte i stater som det er viktig for Bush å vinne i presidentvalget neste år. Dette gjelder blant annet Ohio, Pennsylvania og West Virginia.

Straffetiltak

Men EUs utspekulerte sanksjonstrusler var et større problem for regjeringen. EU truet med å innføre ekstratoll på blant annet fruktjuice, Harley-Davidson motorsykler og bomullsklær - varer som produseres i amerikanske stater der det går mot et jevnt oppgjør mellom demokrater og republikanere i presidentvalget. Ekstratollen ville rammet produkter for til sammen 15 milliarder kroner.

EUs handelskommissær Pascal Lamy sa torsdag kveld at EU trekker truslene tilbake etter det amerikanske vedtaket.

Også Japan, Kina og Norge truet med å innføre 30 prosent ekstratoll. For Norges del gjaldt det jern- og stålprodukter og dessuten klær, vin, epler og sports- og jaktvåpen.

WTO fastslo i november at den treårige beskyttelsestollen og andre tiltak som Bush innførte mot utenlandske stålprodukter i mars 2002, var i strid med WTOs regelverk. Tiltakene var ment å virke i tre år. Nå blir de opphevet 16 måneder før tiden.

Vil overvåke

USA måtte også tåle intern kritikk fra stålavhengig industri som var misfornøyd med økte priser. For å blidgjøre de stålproduserende statene sier regjeringen at den vil overvåke markedet nøye for å sikre at ikke utenlandsk stål nå dumpes på det amerikanske markedet til under markedspris.

USA vil også oppfordre andre stålproduserende land til å redusere sin overproduksjon og stanse sine subsidieringsordninger. Det har pågått internasjonale forhandlinger om disse spørsmålene lenge uten at man er kommet særlig langt, skriver WSJ.

(NTB)

BØYER AV: USAs president George W. Bush.