Bush på fremmed jord

I dag drar George W. Bush på sitt første Europa-besøk som USAs president. Det kan bli en barsk voksenopplæringsrunde for texaneren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TERRE HAUTE (Dagbladet): Etter drøye fire måneder i Det hvite hus har president Bush irritert de fleste europeiske ledere ved å opptre egenrådig og vist oppsiktsvekkende liten interesse for resten av verden når han tar sine avgjørelser. Det må han stå til regnskap for når han denne uka møter NATO, EU og Russlands president Putin.

På EUs toppmøte i Göteborg må Bush forklare at USA, som har fem prosent av verdens befolkning og slipper ut 25 prosent av klimagassene, ved å avvise Kyoto-avtalen fra 1997 ikke vil ta et globalt ansvar. Ingen av EU-landene har ratifisert avtalen, så noe av forargelsen over Bush er litt spill for galleriet. Like fullt har Bush gitt én eneste, og for mange lite akseptabel, forklaring på hvorfor utslippene av CO{-2} ikke kan begrenses: Det lønner seg ikke økonomisk for USA.

I FORRIGE UKE fikk Bush en fersk rapport i fanget som atter en gang bekrefter at karbondioksid og andre klimagasser påvirker den globale oppvarmingen. Et 24-siders dokument fra The National Academy of Science bekrefter en tidligere FN-rapport Bush ikke har tatt på alvor. Alle forskningsrapportene gir rom for tvil, men grunntonen er at særlig industrielle land må ta ansvar for kontroll av blant annet utslipp av CO{-2}.

På en pressekonferanse i Washington før helga sa pressetalsmannen til Bush at presidenten er meget opptatt av global oppvarming.

- Hva har han tenkt å gjøre med det i et land som står for brorparten av forurensingen? spurte en reporter.

- Han mener alle land må være ansvarlig, var svaret.

Forhåpentligvis får deltakerne på toppmøtet i EU bedre svar. I USA antydes det at Bush vil vise at USA igjen vil engasjere seg i Kyoto-avtalen, men at det knytter seg visse forbehold til et nytt engasjement.

Forhåpentligvis har Bush satt seg inn i «CO{-2}-greiene» som han kalte utslippsproblemene etter en valgtale i fjor høst.

I BRUSSEL må Bush forklare hvorfor han allerede i 2004 har planer om å utplassere raketter til rakettskjold som kan ødelegge ABM-avtalen, som så langt har holdt opprustningen i sjakk. Europa-turen og særlig NATO-møtet og møtet med Putin vil fokusere på det meget provoserende rakettskjoldet.

Så langt har utenriksminister Colin Powell forsøkt å forklare NATO nytten av Ronald Reagans gamle idé om en stjernekrig. Nylig var forsvarsminister Donald Rumsfield i Brussel med videoer og plansjer om samme forsvarssystem. Og møtte samme skepsis.

Når George W. Bush dukker opp og fremdeles håper at europeerne vil «kjøpe» planene om rakettskjoldet, er det enkelte i USA som oppfatter presidenten som en bruktbilselger som skal selge en lekker bil uten motor.

Clintons utenriksminister, Madeleine Albright, skrev for ei uke siden et innlegg i New York Times hvor hun advarer Bush på det alvorligste mot å presse fram rakettforsvaret. Særlig fordi det kan bety et opprustningskappløp med Kina og brudd i de positive forbindelsene med Russland.

- Hele verden vil følge møtet mellom Bush og Putin med argusøyne og se om de to lederne klarer å finne en felles plattform for en modifisering av ABM-avtalen, slik Bill Clinton jobbet for. Hvis det ikke lykkes, vil man raskt sette fingeren på hvem som har skylda for fiaskoen, skriver Albright.

PRESIDENT BUSH kan muligens klare å sjarmere europeerne med sin avvæpnende form. Hans manglende tyngde kan gjøre fiaskoer meget synlige. USA og Europa er veldig forskjellige kontinenter. Amerikanernes aksept av genmodifisert mat, lidenskap for våpen, tunge religiøsitet og støtte til dødsstraff, er på mange måter uforståelig for europeerne. Dessuten bygger Europa nå et fellesskap av mange land, mens president Bush har vist en uvilje mot fellesskap ved blant annet å ønske seg ut av Balkan.

Irritasjonen som først og fremst vil møte Bush, er inntrykket av at USAs nye president oppfatter verdens eneste supermakt som så sterk at han blåser i internasjonale avtaler hvis de ikke passer ham og hans regjering.

PÅ VEI TIL EUROPA: George W. Bush har vært drøye fire måneder i Det hvite hus. Denne uka drar han p åsin første Europa-tur. Her er han på vei inn i presidentflyet Air Force One ved en tidligere anledning.