Bush på nivå med Nixon

Katastrofemåling før årets viktigste tale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): George W. Bush har nå både det politiske flertallet i Kongressen og et overveldedne flertall av velgerne mot seg.

En fersk meningsmåling gjort for Washington Post og ABC News viser at 65 prosent av de spurte er misfornøyde med jobben Bush gjør som president. Bare 33 prosent gir ham ståkarakter. En tilsvarende måling for New York Times er enda dårligere: 28 prosent.

Når amerikanerne blir bedt om nyansere svarene, er det for første gang et flertall (51 prosent) som er svært misfornøyde med Bush - og ikke mer enn 17 prosent som er veldig fornøyde.

Samtidig har presidenten folk mot seg i flere av de aller mest sentrale politiske sakene. 10. januar kunngjorde Bush at over 20 000 nye soldater skal sendes til Irak som et ledd i presidentens nye plan for å få kontroll over situasjonen, men siden det har motstanden mot grepet bare økt. 65 prosent av de spurte i målingen mener dette er feil vei å gå.

Faktisk stoler 60 prosent av amerikanerne mer på demokratene i Kongressen når det gjelder Irak enn presidenten, og en like stor andel vil at parlamentet bør prøve å stoppe Bush\' siste Irak-framstøt.

Som om ikke det var nok: 71 prosent mener USA er på helt feil spor («seriously off track»). Det er det mest pessimistiske utfallet av en slik måling på mer enn ti år.

Målingen av hvor mange som er fornøyde med presidenten generelt tangerer den laveste noensinne for Bush, i mai i fjor. Samtidig er tidspunktet spesielt: bare skurkepresidenten Richard Nixon (under Watergate-skandalens opprulling) og Harry S. Truman (midt i Korea-krigen) har hatt dårligere oppslutning umiddelbart før den årlige talen om rikets tilstand, ifølge Washington Post.

Bush holder den rundt tre kvarter lange talen i natt norsk tid, og vil bruke rundt halvparten av den til å snakke om Irak, kampen mot islamske fundamentalister og andre utenrikspolitiske spørsmål, skriver Washington Post. Samtidig vil den hardt pressede presidenten prøve å framheve innenrikspolitikken sin ved å kunngjøre nye planer innen blant annet helse og utdanning.

MEN DET VAR I FJOR... I kveld er det demokratenes frontkvinne Nanci Pelosi og ikke en republikansk flertallsleder som vil stå bak Bush i Kongressen under den årlige «State Of The Union»-talen. Foto: SCANPIX/AP
MEN DET VAR I FJOR... I kveld er det demokratenes frontkvinne Nanci Pelosi og ikke en republikansk flertallsleder som vil stå bak Bush i Kongressen under den årlige «State Of The Union»-talen. Foto: SCANPIX/AP Vis mer