I AFGHANISTAN:  Bush reiste rett fra Irak til Afghanistan.  REUTERS/Kevin Lamarque/Scanpix
I AFGHANISTAN: Bush reiste rett fra Irak til Afghanistan. REUTERS/Kevin Lamarque/ScanpixVis mer

Bush på overraskelsesbesøk i Afghanistan

Reiste rett fra støvelkasting i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President George W. Bush kom mandag på et overraskende besøk til Afghanistan etter først å ha vært på hemmelig visitt i Irak.


Fra en krigssone til en annen fløy han natt til mandag fra Bagdad til Kabul med Air Force One.


Straks etter at flyet hans landet i ly av nattemørket på flybasen Bagram utenfor Kabul, talte han til et tusentall soldater fra USA og andre land.


- Afghanistan er et dramatisk annerledes land enn det var for åtte år siden, og vi gjør håpefulle framskritt, sa han til soldatene.

- Jeg er sikker på at vi skal lykkes i Afghanistan fordi vi har en god sak, sa han videre.


Deretter ble han fløyet i helikopter til Kabul for å møte Afghanistans president Hamid Karzai.


- Jeg og det afghanske folk er stolt og beæret, sa Karzai da han ønsket Bush velkommen. Han sa han hadde forsøkt lenge å få Bush til å komme, og at det var synd han ikke skulle bli lenger.


På en pressekonferanse etter møtet med Karzai sa Bush at det vil ta tid å lykkes i Afghanistan.


- Det blir en lang kamp. Ideologiske kamper tar bestandig lang tid, sa han.


Angrepet med sko

Bush kom til Afghanistan etter et hemmelig besøk i Irak. Reisen er en avskjedsvisitt til de to landene der USA har gått til krig mens han var president. Om litt over en måned overtar Barack Obama.


Besøket i Irak ble preget av uventet drama da en sint journalist kastet skoene sine på Bush under en pressekonferanse.

Den irakiske journalisten Muntazer al-Zaidi klarte ikke å holde seg i tøylene da Bush og Iraks statsminister Nuri al-Maliki holdt en felles pressekonferanse i Bagdad søndag. Bush var i landet for å ta farvel, og farvel skulle han jommen få.


Journalisten tok av seg skoen og kylte den mot Bush.

- Her er avskjedskysset, din hund! ropte han.


Bush klarte så vidt å dukke før skoen hvinte forbi. Så kom nok en sko flygende, og Bush måtte dukke på nytt.


Å vise skosålen til folk regnes for å være den verste fornærmelsen man kan vise noen i arabisk kultur.


Journalisten, som er ansatt i fjernsynskanalen Al-Baghdadia, ble overmannet av sikkerhetsfolkene og båret ut av rommet. Hva som skjer med ham videre, er foreløpig ikke avklart, men arbeidsgiveren hans appellerte til omverdenen om å sørge for at han blir løslatt.


- Nødvendig krig

Bush benyttet anledningen under besøket i Irak til å forsvare sin beslutning om å invadere landet, en invasjon som hittil har kostet 4.209 amerikanske soldater livet.


- Det har ikke vært noen enkel jobb, men det har vært nødvendig for sikkerheten i USA, for håpet i Irak og for verdensfreden, sa Bush da han møtte Iraks president Jalal Talabani.


Bush ble ønsket velkommen av Talabani i presidentpalasset i Bagdad søndag ettermiddag. Under velkomstseremonien understreket Talabani at Irak i dag har «demokrati, menneskerettigheter og rikdom».


- Bush er en stor venn av det irakiske folket, han har hjulpet oss i frigjøringenav landet vårt, sa Talabani om sin amerikanske kollega.

Senere møtte Bush Iraks statsminister Nuri al-Maliki for å undertegne en avtale som nylig ble inngått mellom de to landene.


Avtalen slår fast at USA skal trekke sine styrker ut av Irak senest i 2011. Ifølge Bush vil avtalen forhåpentligvis gjøre det lettere for irakerne å forstå «hvilken velsignelse det er med et fritt samfunn».


Flytte søkelyset

Siden i fjor er volden gått markant ned i Irak, men det er fortsatt 150.000 amerikanske soldater i landet, og krigen har hittil kostet skattebetalerne i USA i alt 4.000 milliarder kroner, melder nyhetsbyrået AP.


I Afghanistan derimot har volden økt den siste tiden. Det er til sammen 65.000 utenlandske soldater i landet, inkludert 30.000 fra USA, og øverstkommanderende for NATO-styrkene i landet, general David McKiernan, har bedt om over 20.000 flere amerikanske soldater.

Barack Obama, som innsettes som president 20. januar, har lovet å flytte søkelyset fra Irak til Afghanistan. Han ønsker å overføre styrker til Afghanistan etter hvert som nedtrappingen i Irak som han ønsker, går sin gang.


(NTB)