Bush på overraskelsesbesøk i Irak

George Bush er den første amerikanske presidenten på irakisk jord noen sinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er i forbindelse med Thanksgiving Bush har tatt turen for å besøke soldatene sine i Irak.

I dag landet presidenten i Bagdad og ble i to timer. Svært få visste om turen på forhånd, selv om det neppe var en impulsreise det var snakk om.

Kalkunmiddag

Air Force One landet i mørket på Bagdad internasjonale flyplass i ettermiddag. Sikkerhetstiltakene var, om mulig, økt ytterligere etter at en missil traff et lastefly som dermed måtte nødlande på flyplassen med vingen i flammer forrige lørdag.

De to timene på irakisk jord besto av en middag på flyplassen med amerikanske styrker.

De 600 soldatene hadde blitt fortalt at en VIP-gjest var ventet, og beskjeden gikk ut på at det var Paul Bremer, den amerikanske administratoren i Irak, og dessuten Ricardo Sanchez, sjefen for koalisjonsstyrkene i Irak som kom.

Bremer henviste til den med høyest rang på stedet. Uten forvarsel kom Bush inn gjennom en sidedør, iført uniformsjakke.

- Jeg var bare ute etter et varmt måltid. Takk for at dere inviterte meg. Jeg kan ikke tenke meg noen bedre folk å spise thanksgiving-middag med, enn dere, sa Bush med et smil, som stilte seg i køen for å få søtpoteter, mais og nystekt kalkun.

- Jeg kommer med et budskap på vegne av Amerika: Vi takker dere for det dere gjør, vi er stolte over dere, og Amerika står fullt og helt bak dere, lød det oppmuntrende budskapet fra presidenten.

Hemmelighetskremmeri

Bush tok turen med det største flyet, det han bruker oftest. Lysene på flyet var slått ned og vinduene lukket for å minske faren for at det skulle bli et mål. Og hemmeligheten ble først offentliggjort da Bush hadde dratt fra Bagdad.

Det hvite hus hadde sendt ut beskjed om at Bush skulle feire Thanksgiving på rachen sin i Texas, med kona Laura og andre familiemedlemmer. Til og med menyen var offentliggjort. Laura fikk først vite om turen i går eller tirsdag, og hennes svigerforeldre George og Barbara fikk ikke vite noen ting selv om de var invitert på middag.

For istedet snek Bush seg unna hjemmefra på onsdag kveld. Han fløy til Washington for å hente medhjelpere og en håndfull reportere som hadde sverget å holde tett. Om noe informasjon ble lekket ville turen avlyses.

- Om dette sprekker mens vi er i lufta snur vi, sa Det hvite hus kommuikasjonssjef Dan Bartlett til reporterne om bord.

Bare et fåtall høyt betrodde ansatte i Det hvite hus visste om turen.

Bush far besøkte de amerikanske troppene under den første Gulfkrigen. Også i 1990 var det Thanksgiving det dreide seg om, men pappa Bush møtte soldatene på en utpost i den saudiarabiske ørkenen.

Den gangen var George senior den første amerikanske presidenten som besøkte en krigssone siden Nixon dro til Vietnam i 1969.

FIKK KALKUN:</B> Noe bedre kunne ikke Bush tenke seg.
MØTTE 600:</B> Soldatene ante ikke at sjefen kom på besøk før han sto der.
HEI!</B> Bush dukket ganske uventet opp i Bagdad i ettermiddag.