Bush på overraskelsesbesøk i Irak

Dukket opp uanmeldt sammen med to amerikanske ministre i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): President George W. Bush, utenriksminister Condoleezza Rice og forsvarsminister Robert Gates kom i dag plutselig til Irak, uten at besøket var offentliggjort på noen måte i forkant.

Ifølge CNN er de tre nå i Anbar-provinsen, på en amerikansk flybase.

Bare en liten gruppe betrodde journalister og redaktører fikk vite om reisen, under et døgn i forkant, for å kunne bli med på forsvarsministerens fly.

Bush og hans nærmeste utenrikspolitiske underordnede skal avholde møter med amerikanske militære ledere og trolig de mest framtredende irakiske politikerne, melder ABC News.

Flybasen i Anbar ligger langt unna noen ordinær sivil bebyggelse, og det er ikke ventet at presidenten vil bevege seg ut av militært område.

Overraskelsesbesøket kommer i forkant av et møte i den amerikanske kongressen 15. september. Da skal general David Petraeus, som styrer krigføringen i Irak, og Ryan Crocker, USAs ambassadør, vitne foran svært kritiske politikere om situasjonen i det borgerkrigsherjeded landet.

Bush prøver nå å overbevise både partifeller i det republikanske partiet og demokratene om at opprustningen av det militære nærværet i Irak har vært vellykket, og vil trolig bruke Irak-besøket for alt det er verdt.

PR-BESØK: George W. Bush ankom i ettermiddag plutselig Al-Asad flybase i Anbar-provinsen, der blant andre general David Petraeus (t.v.) ventet på ham. Foto: Charles Dharapak  / AP
PR-BESØK: George W. Bush ankom i ettermiddag plutselig Al-Asad flybase i Anbar-provinsen, der blant andre general David Petraeus (t.v.) ventet på ham. Foto: Charles Dharapak / AP Vis mer