Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush-press mot Israel

President George W. Bush ga i går Israel ansvaret for å fjerne bosettinger i de palestinske områdene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bosettingene skal bort, slik at en palestinsk stat kan opprettes i 2005.

- President Bush ser ut til å ha bestemt seg for å lykkes med det såkalte veikartet for fred, sier leder av utenrikskomiteen, Thorbjørn Jagland.

- Han har oppnådd mye allerede ved at Israels statsminister Ariel Sharon har brukt ordet okkupasjon om bosettingene. Bosettinger som karakteriseres som en okkupasjon, er ulovlige etter Genèvekonvensjonen. Møtet i Sharm el-Sheikh i går er enda et skritt i riktig retning, sier Jagland.

Fornøyd Bush

Ifølge flere nyhetsbyråer er president Bush selv fornøyd med møtet han i går hadde med arabiske ledere. Han ga begge parter i konflikten klar beskjed om å stanse volden, og Israel fikk beskjed om at landet var ansvarlig for å sikre et område som palestinerne kan kalle sitt hjem.

- Verden trenger en fri, fredelig palestinsk stat. Min regjering vil samarbeide med alle berørte parter for å få til en slik løsning, sa Bush.

- Det er viktig at Bush holder tempoet oppe. Folk må se resultater, sier Thorbjørn Jagland.

Skal møte Sharon

Det er første gang president Bush besøker Midtøsten, og i dag skal han møte Israels statsminister Ariel Sharon sammen med palestinernes statsminister Mahmoud Abbas i Akaba i Jordan. Alle de arabiske lederne ga signaler om at all hjelp til palestinerne skal gå gjennom de palestinske selvstyremyndighetene.

Det er tolket som en melding om at terroristgrupper ikke får noen hjelp.

Samtidig frykter de arabiske lederne at USAs tilstedeværelse i Irak kan bli lang og kaotisk. De frykter også at presset på Israel og Sharon ikke vil bli sterkt nok i det lange løp.

Avviser Arafat

Bush-regjeringen avviser all kontakt med Yassir Arafat, noe europeiske ledere mener er feil. Ikke minst fordi mange tviler på om Mahmoud Abbas kan underskrive en avtale for palestinerne uavhengig av Arafat. Han er fremdeles deres øverste leder.

I går sa utenriksminister Jan Petersen seg positiv til å sende en fredsstyrke fra Nato til konfliktområdet, hvis begge parter ønsker det.

- Jeg har lenge ment at en Nato-styrke vil være best egnet til å garantere grensene. Det må være et FN-mandat, men det må være robuste, militære styrker fra Nato, sier Thorbjørn Jagland til Dagbladet.

FREDSMEKLER: President George W. Bush møtte i går arabiske ledere ved Rødehavet for å snakke om det såkalte veikartet for fred, som skal ende opp i en palestinsk stat. Saudi-Arabias kronprins Abdullah til venstre.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media