Bush presser på for omstridt rakettskjold

George W. Bush vil gjøre det nasjonale rakettskjoldet til en av sine viktigste saker når han overtar som president. Og det haster med et vedtak hvis planen skal settes ut i livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rakettskjoldet blir en av de første store sikkerhetspolitiske avgjørelsene George W. Bush må ta som ny president.

Han er fast bestemt på å styrke det amerikanske forsvaret, og ser modernisering av de amerikanske styrkene og byggingen av rakettskjoldet som sine fremste oppgaver. Bush er fast bestemt på at rakettsystemet skal bygges, til tross for internasjonale protester, noe han gjorde helt klart for kongressmenn fra begge partier i et møte i Texas tidligere denne uka.

Vil ha stort skjold

Bush forsøker å samle støtte for et mer omfattende skjold enn det Kongressen har vedtatt, men det haster med å ta en avgjørelse dersom den opprinnelige tidsplanen for byggingen av skjoldet skal følges.

- Jeg mener det er vår plikt å gjøre alt vi kan for å for å beskytte USA og våre allierte mot de virkelige truslene i det 21. århundret, sa Bush etter møtet i Texas.

Allerede i mars må Bush-administrasjonen gi klarsignal for byggingen av den første radaren i systemet, dersom første del av systemet skal står klart til bruk innen år 2006. Radaren skal stå på øya Shemya utenfor Alaska.

En ny test av systemets evne til å skyte ned raketter som nærmer seg USA skal gjennomføres allerede fra mars i år.

Utsatt

President Bill Clinton utsatte i fjor høst den endelige avgjørelsen av hvorvidt rakettskjoldet i det hele tatt skal bygges, på grunn av flere mislykkede nedskytingsforsøk.

Utviklingen av den avanserte og meget kostbare teknologien er blitt sammenlignet med å treffe en pistolkule med en annen. Det omstridte rakettskjoldet til en verdi av 60 milliarder dollar, eller 500 milliarder norske kroner, skal beskytte de 50 delstatene mot angrep fra såkalte «upålitelige» stater, først og fremst Nord-Korea, Irak og Iran. 2005 er året man regner med at Nord-Korea vil ha utviklet langdistanseraketter som kan nå USA.

Rakettskjoldsystemet er i første omgang tenkt som et landbasert system, mens Bush ser for seg utskytingsramper både til sjøs og i verdensrommet. Dermed legger han opp til et forsvarssystem som i stor grad minner om tidligere Ronald Reagans stjernekrigsprogrammer på 80-tallet.

Skarp kritikk

Russland og Kina er, ved siden av europeiske land, de som skarpest har kritisert de amerikanske planene. Russland mener rakettskjoldet er et brudd på den såkalte ABM-avtalen fra 1972 mellom USA og Russland som innebærer at ingen av landene kan utplassere slike rakettsystemer. Bush sa under valgkampen at han om nødvendig vil si opp hele ABM-avtalen, mens Clinton-administrasjonen forsøkte å overbevise russerne om at bare en justering i avtalen var nødvendig.

Ved siden av å overbevise demokratene i Kongressen om at det er grunnlag for å gå videre med rakettplanene, blir det en stor diplomatisk oppgave for Bush og hans påtenkte utenriksminister Colin Powell å overbevise resten av verden.

(NTB-Anne Ånstad)

BOMMET: 7. juli i fjor ble rakettforsvarssystemet testet ut ved Vandenberg luftforsvarsbase i California. Raketten bommet. Foto: SCANPIX/AFP
DYR RAKETT: Aktivister fra Greenpieace tok seg inn på forsvarsanlegget i California for å hindre at raketten til 900 millioner kroner ble skutt opp i fjor sommer. Foto: SCANPIX/REUTERS