Bush raser over trikse-kulturen

Skandalene står i kø i amerikansk business. Kopigiganten Xerox innrømmet i dag at selskapet har tjent 1,9 milliarder dollar mindre i perioden 1997-2001 enn tidligere oppgitt. President Bush raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I norske kroner har Xerox «skrytt på seg» 14 milliarder i inntekter. Kunngjøringen om inntektshullet kom kort tid etter at det begynte å versere rykter om at Xerox hadde blåst opp sine inntekter med mer enn 6 milliarder dollar, 44,5 milliarder kroner. Xerox har i over to år blitt etterforsket for mulig regnskapssvindel.

Upålitelig næringsliv?

Xerox-tallene førte til umiddelbar nedgang på Wall Street, men fallet var ikke dramatisk, og kursene tok seg inn igjen til en liten oppgang.

- Effekten denne nyheten vil ha på investorer i USA er viktig, fordi de vil begynne å stille spørsmål om næringslivets pålitelighet, sier Tom Hougaard ved selskapet City Index.

Det er revisjonsselskapet PriceWaterHouseCoopers som har gått gjennom regnskapet til Xerox.

I mai sa Xerox seg villig til å betale en bot på 10 milliarder dollar etter at børskommisjonen ved New York-børsen stevnet Xerox for å ha blåst opp sine inntekter med 3 milliarder dollar i tidsperioden 1997 til 2000.

Xerox aksepterte boten, men innrømmet ikke at det var snakk om svindel.

Svekket økonomi?

Tidligere i uken ble det kjent at teleselskapet WorldCom hadde blåst opp sine inntekter med rundt 4 milliarder dollar, rundt 30 milliarder kroner. Før dette hadde Enron-konkursen rystet børsindeksene. Det hører også med at det har svirret rykter om at General Motors også vil bli rammet av regnskapssvindel. Ryktet er blitt hardnakket avvist av selskapet selv.

Ifølge amerikanske analytikere fører disse skandalene til at tilliten til den amerikanske økonomien er i ferd med å svekkes.

- Alle lurer på om dette er enkeltstående saker, eller et systemisk problem. Dersom det er et systemisk problem vil det føre til en katastrofe for dollaren, sier Will Rugg, valutastrate g hos Standard & Poor.

Sint Bush

Den ene skandalen har avløst den andre og satt sinnene i kok i Det hvite hus. USAs president George W. Bush ventes å holde en radiotale lørdag hvor han vil kritisere ukulturen blant amerikanske forretningsmenn.

Ifølge en høytstående embetsmann i Bush-administrasjonen er presidenten fly forbanna på det amerikanske businessmiljøet, hvor han selv hørte hjem for få år siden.

(Dagbladet.no/NTB)

NY SKANDALE: Dokument-giganten Xerox har løyet på seg store inntekter de siste åra.