BLAR OPP: President George W. Bush gir General Motors og Chrysler en redningspakke på 17,4 milliarder dollar. AP Photo/Charles Dharapak
BLAR OPP: President George W. Bush gir General Motors og Chrysler en redningspakke på 17,4 milliarder dollar. AP Photo/Charles DharapakVis mer

Bush redder bilgiganter

Blar opp 17,4 milliarder dollar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Bilgigantene General Motors, Chrysler og Ford får etterlengtet drahjelp for å takle finanskrisen. Hele 13,4 milliarder dollar vil komme bilgigantene til del, i et lån som president George W. Bush snart vil redegjøre for i Det hvite hus, melder Bloomberg.

Pengebeløpet skal komme fra Troubled Asset Relief Program, redningspakka på 700 milliarder dollar som var ment for finansinstitusjoner i krise. Bilprodusentene vil få ytterligere fire milliarder dollar fra dette fondet i februar.

Kan kreves tilbake
En forutsetning for denne redningspakka, er at bilprodusentene kan vise at de er på beina finansielt innen 31. mars 2009. Ellers blir lånebeløpet trukket tilbake, heter det i kunngjøringen.

Så sent som i går vurderte Det hvite hus konkurs i ordnede former som en måte å takle de amerikanske bilprodusentenes desperate situasjon på.

En form for konkursbeskyttelse er én av flere muligheter amerikanske myndigheter nå vurderer for de amerikanske bilprodusentene. Det bekreftet talskvinne Dana Perino ved Det hvite hus i går.

Pengemangel
Tidligere denne uka varslet Chrysler at de vil stanse produksjonen på alle sine 30 fabrikker i USA, Canada og Mexico i minst en måned.

Produksjonsstansen, som innledes i dag, er et svar på den alvorlige økonomiske krisen som har ført til at salget er sunket drastisk, og på den trege behandlingen av bilprodusentenes bønn om offentlig støtte, skriver NTB.

Chrysler trenger å spare penger og redusere lagrene sine i samsvar med den minkende etterspørselen. I kunngjøringen sier selskapet at de er i ferd med å slippe opp for kontanter og ikke lenger er i stand til å betale regninger etter nyttår.

Ford kunngjorde denne uka at de stenger ti av sine fabrikker i Nord-Amerika i en ekstra uke i forbindelse med juleferien, mens GM stanser byggingen av en ny fabrikk for motorer til hybridbilen Chevrolet Volt, som er en viktig satsing for framtiden. I forrige uke sa GM at den reduserer produksjonen med 30 prosent.

Bilkrisa
USAs tre store bilprodusenter General Motors (GM), Ford og Chrysler ba tidligere i høst Kongressen om en redningspakke for bilindustrien.

GM og Chrysler sier begge at de trenger 7 milliarder dollar innen utgangen av året. GM sier også at selskapet trenger ytterligere 4 milliarder tidlig neste år, samt en kredittramme på 6 milliarder, skriver NTB.

Ford har likviditeten i orden for øyeblikket, men selskapet sier det trenger tilgang på en kreditt på 9 milliarder dollar.

21. november avviste Kongressen å gi bilindustrien et nødlån på 25 milliarder dollar og ga produsentene en frist på to uker til å legge fram nye og bedre planer for omstrukturering.

Representantenes hus i den amerikanske Kongressen vedtok 11. desember å gi 14 milliarder dollar i lån til bilindustrien, men forslaget ble nedstemt i Senatet dagen etter, skriver NTB.