Bush ringte Bondevik

Statsminister Kjell Magne Bondevik hadde torsdag kveld en telefonsamtale med USAs president George W. Bush. Samtalen kom i stand etter initiativ fra presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Statsministerens kontor snakket de to om nødvendigheten av å bekjempe internasjonal terrorisme, betydningen av NATO-samarbeidet, de gode bilaterale forbindelsene mellom Norge og USA, Midtøsten og - selvsagt - Irak-spørsmålet.

Om oppringningen fra Bush hadde sammenheng med den sterke kritikken av Norges opptreden i Irak-konflikten fra USAs ambassadør i Norge, John Doyle Ong, var torsdag kveld ikke kjent.

- Når en venn du har hatt i lange tider sier nei til å gjøre deg en tjeneste, forandrer vennskapet seg, sa Doyle Ong onsdag kveld. Han frykter at forholdet mellom USA og Norge aldri blir det samme igjen.

Redegjorde

Bush og Bondevik var enige om at Norge og USA, som nære allierte, har mange felles oppgaver også i fremtiden. De var også enige om at de to landenes gode samarbeid ikke må opphøre på tross av uenigheten i Irak-spørsmålet.

- Statsministeren redegjorde for Norges syn i Irak-spørsmålet. Han understreket at Norge konsekvent holder fast ved at enhver militær aksjon fra det internasjonale samfunns side må ha en klar forankring i FNs sikkerhetsråd, skriver Statsministerens kontor i en pressemelding.

- Manglende samarbeid

Ifølge pressemeldingen var det ingen uenighet mellom Bondevik og Bush når det gjaldt vurderingen av det manglende irakiske samarbeidet med våpeninspektørene. Dette fremholdes som hovedårsaken til at det ikke har vært mulig for inspektørene å trekke entydige konklusjoner om Iraks påståtte masseødeleggelsesvåpen.

Statsministeren understreket i samtalen at det har vært fremgang i våpeninspektørenes arbeid, og at de må få fortsette så lenge dette er meningsfylt. Bondevik understreket videre at dersom det skulle bli militære operasjoner, så vil Norge bidra på det humanitære feltet og til oppbyggingen av Irak.

NTB

RINGTE BONDEVIK: Presidenten i USA, George W. Bush, ringte personlig Kjell Magne Bondevik i kveld.