Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush sa nei til å møte Stoltenberg

- Norge for USA-kritisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ifølge kilder som NRK har snakket med i regjeringsapparatet, har president George W. Bush avslått å møte statsminister Jens Stoltenberg.

Årsaken skal være den nye politiske kursen som den rød-grønne regjeringen signaliserte da den tok over i fjor høst.

Noe av det første Stoltenberg gjorde da han ble statsminister, var å ringe til Washington å meddele at norske offiserer ikke lenger skulle være i Irak.

En beslutning som den republikanske administrasjonen reagerte negativt på, og som tidligere utenriksminister for Høyre, Jan Petersen, tror har bidratt til å kjølne forholdet.

- Jeg er nok redd for at telefonsamtalen Stoltenberg hadde med Bush i høst, som amerikanerne oppfattet helt annerledes enn hva som ble redegjort for her hjemme, kan ha satt sine spor, sier Petersen til NRK.

- Bare tullVed statsministerens kontor avviser de påstandene om at Norges forhold til USA er blitt dårligere.

- Dette er bare tull. Det saken dreier seg om er at Jens Stoltenberg sitter i et FN-panel. I den forbindelse skulle det forberedes et besøk i USA i juni. Embetsmenn på lavt nivå i Norge har snakket med embetsmenn på lavt nivå i USA om et møte. Og tilbakemeldingen var at akkurat det bestemte tidspunktet passet dårlig, sier politisk rådgiver Mina Gerhardsen ved Statsministerens kontor til Dagbladet.no.

Hun hevder det aldri har blitt avslått noen formell invitasjon.

- Vi opplever at vi har god kontakt med USA. De jeg har sett som har påstått at forholdet er dårligere, Janne Haaland Matlary og Jan Pettersen, er vel ikke helt upartiske noen av dem. Vi opplever ikke dette som et korrekt bilde av situasjonen, sier Gerhardsen.

Ute av den innerste krets

En annen kilde som NRK har snakket med er major og forsker ved Institutt for forsvarsstudier, Tormod Heier.

Foto: Ron Edmonds/AP
Foto: Ron Edmonds/AP Vis mer

Heier mener avslaget fra president Bush står i skarp kontrast til USAs holdning før regjeringsskiftet.

Ifølge han var Norge et av de landene som ble høyest prioritert, og hadde nærmest fri adgang til kontakt med presidenten og hans folk.

- Ansatte både i Pentagon og State Departement sa at Norge var det landet i Europa som kunne ringe på dagen og få en bilateral samtale, sier Heier til NRK.

- Prioritert FN

Også professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Janne Haaland Matlary mener Norge med den nye utenrikspolitikken er ute av den innerste kretsen i NATO.

Matlary mener det skyldes at regjeringen har prioritert FN-deltakelse fremfor koalisjoner av frivillige, som USA kaller det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling