- Bush skader USA

Hadde Saddam Hussein hørt praten inne på Tang Nguyens barbersalong i Allentown, Pennsylvania denne ettermiddagen, ville han skjønt alvoret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALLENTOWN (Dagbladet): Allentown er gjennomsnittsbyen i USA. Som Allentown stemmer, slik stemmer USA. I valg og meningsmålinger er dette byen som kommer nærmest opp til landsgjennomsnittet.

Barbereren i Tang Nguyens barbersalong klipper forsiktig store buskede øyenbryn.

Under saksa titter Lance Metz fram og slår utvetydig fast at presidenten riktignok er en arrogant idiot fra Texas, men at han har rett i kampanjen mot Iraks hersker.

Fra ventestolen nikker Walter Masley, men sier samtidig at lufta er i ferd med å gå ut av den amerikanske ballongen. Det har vært for mye venting og nøling. George W. Bush burde ha slått til med en gang.

- Du vet, franskmenn er franskmenn, sier han.

Fordums storhet

Det er ettermiddagsrush hos Tang. Han klipper unna for 10 dollar stykket. Vietnameseren som kom til USA for 13 år siden, er effektiv. Noen mening om krig mot Irak vil han ikke ha, men det vil kundene hans. Samtalen går livlig når Dagbladet utfordrer den «gjennomsnittlige» mening om krig og fred.

I dag preges Allentown av forgangen industriell storhet. Her ligger Bethlehem Steel, som var avgjørende for krigsproduksjonen under andre verdenskrig, og svære forlatte mursteinsbygninger forteller om fordums industriproduksjon. Nå er det stengt og lemmer for vinduene overalt i sentrum. Bare hårklippen går strykende.

Med Gud i krigen

Carl Zilaff er som presidenten nyfrelst. Tankene på krigen har holdt ham våken mange netter.

- Hvordan kan man bruke Gud til å forsvare å ta liv, det er et umulig tankekors for meg, sier han. Men han har likevel falt ned på å støtte president Bush i en eventuell krig mot Irak. Et TV-program med Billy Grahams sønn, Franklin Graham, overbeviste ham. Predikanten argumenterte med at Bibelen rettferdiggjør krig dersom det er for å fjerne det onde, som en Saddam Hussein.

- Husk at David drepte Goliat, sier Zilaff.

Flere av de som venter på saksa, er av tysk avstamning. Pennsylvania hadde et sterkt innslag av innvandring fra Tyskland. Lance Metz har europeiske aner og har vært tvilende til krig mot Irak.

Presidenten derimot, er han ikke ambivalent overfor:

- Bush er en permanent skade for USA, ikke på grunn av en eventuell krig, men fordi han bare er for big business og skattelette for de rike. Dessuten har han sluppet Osama bin Laden av kroken. Han skulle for lengst ha vært røykt ut av hulen sin i Pakistan. Irak er et støtteregime for terrorister og Saddam en tyrann, så der er jeg enig med presidenten. Men jeg fortsatt i tvil om det er nødvendig å sende hundretusener soldater til Irak for å bli kvitt ham.

Fritenker

Lance Metz er historiker og jobber på industrimuseet i Allentown. Han er en ekte fritenker. Veteran fra Vietnamkrigen, våpensamler med 150 geværer hjemme, forkjemper for billig bensin og store biler, men også sterkt kritisk til USAs internasjonale rolle.

- Det er vanvittig at en bølle som Rumsfeld reiser til Berlin og skjeller ut tyskere. Det er en total mangel på sans for samspillet i internasjonal politikk. Slike episoder gir bare næring til alle stereotypier om amerikanere. Dem er det mer enn nok av fra før, sier Lance Metz.

Øyebrynene er klippet, håret er blitt kort ved ørene og cowboyhatten er på plass.

- ARROGANT IDIOT: Lance Metz, historiker, Vietnam-veteran og våpensamler, mener USAs president George W. Bush er en arrogant idiot fra Texas, men støtter hans kampanje for å fjerne Saddam Hussein.