Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush skal bombe seg til støtte

Støtten til president George W. Bush har aldri vært lavere. Nå viser han muskler i opprørerområder i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JERUSALEM/NEW YORK (Dagbladet): -  Vi prøver å ta våpnene fra opprøret og terroristene og ta til fange og drepe så mange av dem vi kan, sa den amerikanske militærtalsmannen Stan Lavery til BBC i Bagdad, samme dag som den irakiske nasjonalforsamlingen møttes for første gang siden den ble valgt i desember i fjor.

«Den største militære offensiven siden invasjonen.» Slik karakteriserte amerikanske militære myndigheter angrepet som den amerikanske hæren i Irak og dens irakiske allierte satte i gang i går morges. Om tre dager er det akkurat tre år siden de USA-ledede styrkene startet krigen mot Irak.

Det var foreløpig ikke klart i går kveld om noen var kommet til skade i eventuelle angrep i aksjonen, der 1500 amerikanske og irakiske soldater er utkommandert med hele 50 helikoptre og 200 stridsvogner og andre militære kjøretøyer. Elleve irakere fra samme familie, de fleste av dem kvinner og barn, ble imidlertid drept i et amerikansk luftangrep på et hus sør for Samarra for to dager siden, forteller slektninger og irakisk politi. Amerikansk militære sier de pågrep målet for raidet, en mann mistenkt for å støtte al-Qaida som befant seg i huset.

Al-Qaida

Ifølge den amerikanske hæren har «Operasjon Sverm» til hensikt «å rydde et område der opprørere er aktive» ved byen Samarra, rundt 120 kilometer nord for Bagdad. Offensiven og letingen etter opprørere i områdene mellom Samarra og Tikrit lenger nord i det såkalte sunni-triangelet er ventet å vare i flere dager.

-  Basene til militante med forbindelser til al-Qaida i Irak er målet for offensiven, sa en irakisk offiser til AFP. Styrkene har foreløpig funnet våpen, ammunisjon, eksplosiver og militære uniformer. Det er ikke meldt at noen er pågrepet.

-  Ukjente væpnede menn er i området. De dreper og kidnapper politimenn, soldater og sivile, sa talsmann for de regionale myndigheter i Dawr, Waqas al-Juwayna.

Kriminelle grupper med økonomisk vinning som mål står bak svært mye av volden i Irak. Slike grupper trives godt i kaoset i Irak der myndighetene har liten eller ingen kontroll.

 TIL ANGREP: Amerikanske helikoptre på vei til en antatt opprørerbase ved Samarra. I går startet den største luftoffensiven siden invasjonen for tre år siden. Foto: Sersjant Antony Joseph, 101. Combat Aviaton Brigade/Scanpix
TIL ANGREP: Amerikanske helikoptre på vei til en antatt opprørerbase ved Samarra. I går startet den største luftoffensiven siden invasjonen for tre år siden. Foto: Sersjant Antony Joseph, 101. Combat Aviaton Brigade/Scanpix Vis mer

Upopulær

Den amerikanske presidenten har aldri vært så upopulær. Hele 60 prosent av det amerikanske folk er misfornøyd med George W. Bush innsats som USAs president, og bare 36 prosent mener at han gjør en god jobb.

To tredeler svarer at han ikke har noen plan for Irak, viser en fersk meningsmåling fra Gallup.

Det hvite hus avviser blankt at offensiven mot områdene rundt Samarra har noe med presidentens synkende popularitet å gjøre.

-  Det er offiserene på bakken i Irak som har tatt avgjørelsen om å sette i gang offensiven, sa talsmann for Det hvite hus Scott McClellan til reportere i Washington.Andre mener at det kan se ut som det motsatte er tilfelle. Presidenten viser handlekraft ved å gå fram med jernhånd, og forsøker å vise at han gjør det han kan for å vinne krigen mot opprørerne og dermed hindre borgerkrig.

Ikke tro på seier

Men meningsmålingene har flere dystre tall enn dem som bare gjelder presidenten: I en ny måling tror bare 12 prosent av amerikanerne på seier. I en tilsvarende meningsmåling i mars for tre år siden sa 94 prosent at de trodde på, eller at det var sannsynlig med, seier i Irak. Nå sier 60 prosent av amerikanerne at krigen ikke var verdt det. Rett etter invasjonen mente 69 prosent at krigen var verdt det.

En måned etter invasjonen i 2003 sa 80 prosent at de trodde krigen gikk bra. Nå mener 60 prosent at krigen i Irak går dårlig.

Målingene skaper sjokk i det politiske miljøet i USA. Bare siden siste meningsmåling i januar har tallene rast nedover. Selv Bushs partifeller ser ut til å vende ham ryggen.

I meningsmålingen svarte over halvparten at de tror det vil ende med borgerkrig og kaos i Irak. Meningsmålingen ble gjort for CNN/USAtoday i begynnelsen av uka. Da svarte over 50 prosent at de mente krigen ikke var moralsk berettiget. For tre år siden var det 73 prosent som mente invasjonen var moralsk berettiget.

Flertallet mener likevel at USA ikke bør trekke seg ut umiddelbart, men i løpet av en 12 måneders periode.

Amerikanerne gråter

To av tre amerikanere sier at krigen har berørt dem negativt. Halvparten innrømmer at de har grått på grunn av krigen i Irak. De som har kjente, venner eller familie stasjonert i Irak, er litt mer positive til krigen. Men over halvparten av amerikanerne tror ikke lenger at krigen i Irak har med kampen mot terrorisme å gjøre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!