Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bush skaper ny hodepine for Bondevik

Norske styrker vil neppe være på plass i Irak før ut på sommeren. Norge sier nei til at norske soldater blir en del av den amerikanske okkupasjonsstyrken i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når statsminister Kjell Magne Bondevik møter president George W. Bush i Det hvite hus 16. mai, vil han fortelle ham at Norge gjerne sender soldater til Irak. Men han må ta et forbehold. Norge kan ikke sende en styrke som ikke har et rettslig mandat i ryggen - helst fra FN.

Klarer ikke vedta

Muligens også fra Nato eller en irakisk regjering. Men ingen av disse er i stand til å vedta et slikt mandat i nær framtid. Derfor vil det gå tid før de norske troppene faktisk kan reise - om de i det hele tatt gjør det.

For Bush har faktisk skapt nye problemer for Bondevik. I forslaget til FN- resolusjon som USA la fram i går, går det fram at Bush vil at okkupasjonsmaktene, USA selv og Storbritannia, skal være øverste myndighet i Irak i tida framover. Hvis det blir tilfellet, vil den norske regjeringen få mindre handlingsrom. I så fall vil det lett kunne hevdes at utspill fra en irakisk regjering eller fra Nato faktisk er styrt av okkupasjonsmaktene. Og da er Norge like langt. Dermed vil den norske beslutningen faktisk være avhengig av det som skjer i FN i de nærmeste dagene.

200 soldater

Regjeringen vil ikke bekrefte at den har tatt noen endelig beslutning om norsk deltakelse i Irak-styrken. Men Bondevik har selv sagt at han vil ha med seg beslutningen i kofferten når han reiser for å møte Bush. Her hjemme er striden om de norske styrkene heller ikke over.

Arbeiderpartiet holder fortsatt fast på at styrkene bør ha et FN-mandat i ryggen.

Norge vil ikke sende kampstyrker til Irak. Oppgaven til soldatene blir å få det irakiske samfunnet på fote igjen. Det er snakk om mineryddere, ingeniørsoldater og personell til feltsykehusene. Til sammen vil det dreie seg om mindre enn 200 soldater, melder NTB.

Møter Chirac

Statsminister Kjell Magne Bondevik har fått enda en avtale på sin store tur til uka: Med Frankrikes president Jacques Chirac.

Han har fra før avtalt møte med USAs president George W. Bush, britenes Tony Blair og den franske statsministeren Raffarin. I går kveld ble det klart at han også skal møte den franske presidenten.

Dermed kommer til å møte lederne både for okkupasjonsstyrkene og krigsmotstanderne.

Bondevik kommer til å diskutere eventuelle norske bidrag i Irak.

Trenger stabilisering

Han sier at det er en forutsetning at norske bidrag er i samsvar med folkeretten, og at Norge ikke blir oppfattet som okkupasjonsmakt.

- Det er en betingelse for norske bidrag at folkeretten er på plass. Irak trenger stabilisering, og for oss er det et spørsmål om å hjelpe folk i Irak, sier Bondevik.

Han sier at den norske regjeringen nå vurderer hva Norge kan bidra med.

<B>RYDDER: Norske mineryddere som allerede har vært i Afghanistan, kan også bli sendt til Irak. Den norske styrken vil til sammen trolig bli mindre enn 200 mann.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media