<strong>IKKE NÅDIG:</strong> Tidligere president George W. Bush tok et kraftig oppgjør med den sittende presidenten, Donald Trump. Foto: AP Photo/Seth Wenig
IKKE NÅDIG: Tidligere president George W. Bush tok et kraftig oppgjør med den sittende presidenten, Donald Trump. Foto: AP Photo/Seth Wenig Vis mer

Bush slaktet Trump uten å nevne navnet hans

George W. Bush mener fordomsfullhet blir oppmuntret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Uten å nevne Donald Trumps navn en eneste gang, kom tidligere republikansk president, George W. Bush, torsdag med det som oppfattes som et hardt angrep mot den sittende republikanske presidenten.

I en tale i New York langet Bush ut mot nasjonalisme, proteksjonisme og et mer brutalt offentlig diskusjonsklima. Samtidig ber han om en mer robust respons mot russisk innblanding i det amerikanske demokratiet.

<strong>KRITISERES:</strong> USAs president Donald Trump. Foto: AP Photo/Evan Vucci
KRITISERES: USAs president Donald Trump. Foto: AP Photo/Evan Vucci Vis mer

Tillitskrise i USA

- Vi har sett nasjonalisme bli forvrengt til nativisme og glemmer dynamikken som innvandring alltid har brakt til Amerika. Vi ser en svinnende tro på verdien av frie markeder og internasjonal handel og glemmer at konflikter, ustabilitet og fattigdom følger i kjølvannet av proteksjonisme. Vi har sett at isolasjonistiske holdninger komme tilbake og glemmer at amerikansk sikkerhet er direkte truet av kaos og fortvilelse på fjerne steder, sier Bush i talen til en tverrpolitisk konferanse som ble sponset av hans eget presidentsenter.

Han mener disse holdningene har ført til en tillitskrise i USA som truer historiske idealer.

- Vi må huske og gjenvinne vår egen identitet. Amerikanere har en stor fordel. For å fornye landet vårt trenger vi bare å huske verdiene våre, sier Bush.

Eks-presidenten, som hittil har vært svært tilbakeholden med offentlig å kommentere den politiske utviklingen i USA siden han gikk av som president i 2009, langet også ut mot debattklimaet.

- Nonsjalant slemhet

- Vi har sett at debatten blir degradert av nonsjalant slemhet. Diskusjoner blir for lett til fiendtlighet. Mobbing og fordommer i offentligheten setter en tone og gir tillatelse til slemhet og fordommer, og det kompromitterer den moralske utdanningen av barn, sier Bush.

Han tok også et kraftig oppgjør med ideen om den hvite rases overlegenhet to måneder etter at Trump hevdet at det var «veldig fine folk» på begge sider under en nazi-demonstrasjon i Charlottesville, som endte med at en motdemonstrant ble drept og flere andre skadd.

- Fordomsfullhet blir oppmuntret. Politikken ser ut til å være mer sårbar for konspirasjonsteorier og ren oppdiktning, sier den tidligere presidenten og legger til:

- Fordommer og ideer om den hvite rases overlegenhet i enhver form er blasfemi mot den amerikanske overbevisningen, og det betyr at selve identiteten til landet vårt avhenger av at vi viderefører idealer.

Ikke begeistret

Talen blir entydig tolket som en skarp kritikk mot Donald Trump.

Bush-familien har aldri vært begeistret for Trump, som blant annet danket ut George W.s bror, Jeb Bush, under det republikanske primærvalget. Verken George W. eller presidentfaren George H.W. Bush stemte på Trump i fjorårets valg.

Da han forlot arrangementet, ble Bush ifølge New York Times spurt av en journalist om han trodde budskapet ville bli hørt i Det hvite hus.

- Jeg tror det, sa Bush og smilte.

Foreløpig har ikke Trump kommentert kritikken fra Bush.

OM TRUMP: I et intervju med NBC uttalte George W. Bush seg om Trump. Han var blant annet inne på medias viktige rolle i et demokrati. Video: NBC / CNN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer